Egypte claimt geld voor foto’s van piramides

Egypte is van plan haar oudheden met auteursrechten te beschermen. Secretaris-generaal van de raad van oudheden Zahi Hawass verklaart dat het parlement daartoe binnenkort een wet zal aanvaarden. Voor exacte kopieën op ware schaal zullen royalty’s moeten worden betaald. Het gaat daarbij zowel om grote monumenten zoals de sfinx en de piramides van Giza als museumstukken. Het geld is nodig om de bescherming van de duizenden oudheden te bekostigen. Egypte zal het alleenrecht hebben op de commerciële productie van exacte replica’s.

Volgens Hawass zullen de royalty’s wereldwijd worden opgeëist. Het is onduidelijk of een dergelijke eigendomsbescherming internationale geldingskracht heeft. Evenmin is bekend hoe Egypte de auteursrechten wil afdwingen. Hawass zegt dat elke vorm van reproductie, ook fotografie of filmopname, van Egyptische oudheden, zonder toestemming en royaltybetaling vooraf, verboden zal worden. Toeristen kunnen tot op heden ongestoord foto’s maken monumenten en objecten uit de tijd van de farao’s.

Hawass staat bekend om zijn pogingen het Egyptische erfgoed voor Egypte te behouden. Sinds zijn aantreden als hoofd van de Raad van Oudheden heeft hij zich sterk gemaakt voor de teruggave van gestolen objecten. Ook eist hij de terugkeer van enkele unieke stukken waaronder de Steen van Rosetta die eigendom is van het British Museum en de buste van Nefertiti van het Egyptische Museum in Berlijn. Hawass dreigt onderzoeksteams van landen die niet meewerken de toegang tot opgravingen te ontzeggen.