Eetfilosofie 2008

Mijn tweede goede voornemen voor 2008: niet op dieet gaan. Iedereen die weleens aan de lijn heeft gedaan weet dat vetloos eten een straf is, kunstsuiker vies smaakt en je je zonder koolhydraten bloedchagrijnig voelt. Bovendien wordt alles wat verboden is, des te begerenswaardiger. Geef nou toe, denk je ooit zo vaak aan eten als wanneer je op dieet bent? Ik bedoel maar. En hoeveel tijd en energie kost dat wel niet? Dat dacht ik al.

Verwacht dus niet dat wij hier in Koken etc gezond gaan genieten met Sonja Bakker, noch dat we ons zullen wegen bij de dames van Weight Watchers. Geen Southbeach-, Atkins- of fatburnerdieet, geen calorieëntabellen, glycemische indexen, vetverbrandende zuiveldrankjes, en zeker geen slagroomijs light. Als het aan mij ligt laten we al die onzin achter ons. Zó 2007.

Laten we ons, in plaats van in diëten, liever verdiepen in eten. Wie een beetje moeite doet voor zijn maaltijden, erover nadenkt wát-ie eet en waarom, wie zelf zijn aardappels schilt voor puree of zelf zijn dressing klopt voor een salade, voelt zich sneller en dieper verzadigd dan de eeuwige lijner die gedachteloos een mueslireep weghapt. Wie van zijn eten geniet, heeft er minder van nodig. Ziehier míjn remedie tegen overgewicht. Geen dieet maar een eetfilosofie, die mij overigens lijnrecht tegenover Maarten ’t Hart positioneert.

In Het dovemansorendieet adviseert de schrijver juist níet te genieten van eten. Zijn afvalevangelie komt erop neer dat als je maar smerig genoeg kookt, je nooit te veel eet en dus niet dik wordt. Er zit gelukkig één inconsistentie in ‘t Harts ludieke nonsenstheorie. Bovenaan het dovemanslijstje met aanbevolen voedingsmiddelen prijkt quinoa, een gewas dat ’t Hart niet alleen supergezond, maar stiekem ook erg lekker vindt. Zijn we het toch nog ergens over eens.

Voor 2 personen:

150 g quinoa (bij natuurvoedingswinkels)

½ theelepel komijnzaad

2 eetlepels maïsolie

1 zoete aardappel, geschild, in blokjes

100 g sperziebonen of kousenband, in stukjes

1 groene chilipeper, in reepjes

1 klein blikje maïs, afgespoeld

1 grote vleestomaat, ontveld en fijngehakt

een handje korianderblaadjes, grofgehakt

25 g amandelschaafsel, geroosterd

Verhit een pan met dikke bodem en rooster quinoa en komijnzaad tot de geur vrij komt. Kiep de pan leeg boven een bord, zet hem terug op middelhoog vuur en verhit er de olie in. Roerbak de zoete aardappel en sperziebonen of kousenband drie minuten. Voeg daarna de peper, maïs en tomaat toe en laat even meebakken. Voeg de geroosterde quinoa met komijn, 350 ml water en een theelepel zout toe en breng het geheel aan de kook. Dek de pan af, draai het vuur laag en laat de quinoa in 20 minuten gaar worden. Maak het gerecht op smaak met zout, versgemalen peper en koriander en bestrooi met amandeltjes.

Praat mee over dit recept op nrcnext.nl/uitenthuis/koken