ECB: ‘Er is turbulentie, geen crisis’

Er is geen crisis, alleen turbulentie op de financiële markten. Dat zegt Jürgen Stark (59), hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB) in een vraaggesprek met deze krant. Stark: „Ik wil een duidelijk onderscheid maken tussen de crisis waarin de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken zich momenteel bevindt en de onrust op de internationale financiële markten.” Er voltrekt zich volgens hem een proces dat de onderwaardering van risico’s uit het verleden corrigeert.

Stark geldt na president Jean-Claude Trichet als het meest invloedrijke lid van de raad van bestuur van de ECB, waarin alle 13 centrale banken van het eurogebied zijn vertegenwoordigd.

Centrale banken hebben hiervoor gewaarschuwd, zegt Stark. Zij wezen erop dat de nieuwe technieken op het gebied van onroerendgoedfinanciering en de sterke groei van de kredietverlening op de Amerikaanse huizenmarkt aanzienlijke risico’s zouden inhouden, zegt Stark.

„De financiële turbulentie zal nog enige tijd duren”, zegt hij. „We zullen komend jaar beslist nog iets merken van de volledige impact, ook in Europa. Maar de economieën van de eurolanden staan er veel beter voor dan tien jaar geleden. Ze zijn goed in staat een dergelijke schok op te vangen.”

ECB: pagina 17