Dwangarbeid voor Franse hulpwerkers in Tsjaad

N`Djamena. Zes leden van de Franse hulporganisatie l`Arche de Zoé zijn gisteren door een Tsjadische rechtbank veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid. Zij werden eind oktober opgepakt toen zij met 103 kinderen naar Frankrijk wilden vliegen. De aangeklaagden beweerden dat zij weeskinderen uit de Soedanese regio Darfur een veilige toekomst als adoptiekind wilden bieden. Unicef en het Rode Kruis constateerden echter dat de meeste kinderen geen wees zijn en niet uit Darfur komen maar uit Tsjaad. Filmopnames van een Franse journalist die was meegereisd lieten zien hoe een medewerkster van l`Arche de Zoé een kind insmeerde met nepbloed. Dit sterkte het vermoeden dat het ging om kinderroof met als einddoel illegale adoptie. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft direct om uitlevering van het zestal gevraagd. Dat zou mogelijk moeten zijn op grond van een verdrag tussen Frankrijk en Tsjaad, aldus het Franse ministerie.