Dopingarts Fuentes sluit rehabilitatie niet uit

De Spaanse arts Eufemiano Fuentes, spil in het dopingschandaal Operacion Puerto, sluit niet uit dat hij ooit wordt gerehabiliteerd en misschien zelfs de Nobelprijs zal ontvangen. Ook acht hij het niet uitgesloten dat iemand hem wil vermoorden. Dat zegt Fuentes in een interview met het Duitse weekblad Stern.

„Misschien krijg ik over twintig jaar de Nobelprijs, misschien wordt er een monument voor me opgericht. Misschien word ik wel vermoord”, zegt Fuentes die er een praktijk in bloeddope voor sporters op nahield. „Het lichaam van een wielrenner is niet gemaakt voor een inspanning van drie weken”, zegt Fuentes die wel vindt dat de medicatie door professionals moet worden uitgevoerd. Fuentes, die kapitalen verdiende met zijn handel, vertelt dat hij momenteel op Gran Canaria woont waar hij voor een modaal salaris in een gezondheidscentrum werkt.

Prestatiesport is een circus waarbij de gezondheid van de atleten op de tweede plaats staat, stelt Fuentes die zegt een zware tijd achter de rug te hebben. „Ik ben zwaar depressief geweest, maar het gaat beter. Volgens mijn psychotherapeut vergeet de mens na verloop van tijd traumatische gebeurtenissen. Ik ben schandalig behandeld door de Spaanse justitie. Ik werd opgesloten in een ruimte zonder raam, mocht mijn vrouw niet bellen en zelfs mijn trouwring moest ik inleveren.”

Na betaling van een borgsom van 120.000 euro kwam Fuentes vrij. De Spaanse onderzoeksrechter Antonio Serrano sloot Operacion Puerto begin dit jaar omdat de Spaanse wetgeving zoals die in 2006 gold, straffen niet mogelijk maakte. Een hogere rechter buigt zich nog over de zaak.

Een aantal wielrenners is door de affaire in diskrediet geraakt. Voor sommigen betekende Operacion Puerto het eind van hun carrière. Prominente slachtoffers zijn Jan Ullrich en Ivan Basso. De Duitser en de Italiaan behoorden tot de renners die vlak voor de start van de Tour de France van vorig jaar door hun teambazen naar huis werden gestuurd. (ANP)