Dopingarts Fuentes: ‘Nobelprijs mogelijk’

„Misschien krijg ik over twintig jaar de Nobelprijs, misschien wordt er een monument voor me opgericht. Misschien word ik wel vermoord.” Dat zegt de Spaanse wielerarts Eufemanio Fuentes, de spil in het bloeddopingdossier Operacion Puerto, in een interview met het Duitse weekblad Stern .

Prestatiesport is een circus waarbij de gezondheid van de atleten op de tweede plaats staat, stelt Fuentes. „Het lichaam van een wielrenner is niet gemaakt voor een inspanning van drie weken”, zegt Fuentes, die wel vindt dat de medicatie door professionals moet worden uitgevoerd. Fuentes vertelt dat hij op Gran Canaria woont waar hij voor een modaal salaris in een gezondheidscentrum werkt. Hij zegt een zware tijd achter de rug te hebben. „Ik ben zwaar depressief geweest, maar het gaat beter. Volgens mijn psychotherapeut vergeet de mens na verloop van tijd traumatische gebeurtenissen. Ik ben schandalig behandeld door de Spaanse justitie. Ik werd opgesloten in een ruimte zonder raam, mocht mijn vrouw niet bellen en zelfs mijn trouwring moest ik inleveren.”

Na betaling van een borgsom van 120.000 euro kwam Fuentes vrij. Een Spaanse onderzoeksrechter sloot Operacion Puerto begin dit jaar omdat de Spaanse wetgeving zoals die in 2006 gold, straffen niet mogelijk maakte. (ANP)