De onderzoeker

Delft december 2007 Ruben Vrijhoef Foto: Walter Herfst Czerwinski, Bas

Ruben Vrijhoef (35)

Studie: civiele techniek, Technische Universiteit Delft (1991-1998)Werk: onderzoeker en docent, Technische Universiteit DelftHuis: appartementLaatst gelezen boek: De menselijke maat, door Salomon KroonenbergBruto maandsalaris: 3.800 euro

Waar gaat uw promotieonderzoek over?

„Ik bekijk hoe de bouwsector efficiënter kan werken. Bouwbedrijven werken nu vaak langs elkaar heen en dat kan leiden tot hogere kosten. Ik heb dat onlangs aan den lijve ondervonden bij de verbouwing van het huis van een vriend. Daar waren een loodgieter, een stukadoor en een timmerman bij betrokken. Ze hadden hun werk van te voren keurig afgestemd. Toch ging het al binnen één dag mis. De loodgieter had een afwijkende maat afvoerpijp voor het toilet gebruikt. Om die in te passen moesten de timmerman en de stukadoor een paar bouwkundige trucs uithalen. Dat leidde tot vertraging.”

Hoe kan dit soort fouten worden vermeden?

„Onder meer door in de bouw veel meer in vaste combinaties samen te werken. Als een aantal bedrijven gewend is om bouwprojecten altijd met elkaar uit te voeren, kunnen ze vaste afspraken maken over maatvoering en werkmethodes.

Er kunnen ook ernstiger problemen worden vermeden. Vorig jaar moest een heel appartementcomplex aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein worden ontruimd vanwege constructiefouten. Die hadden deels te maken met het feit dat heel veel partijen bij de bouw een rol speelden en niemand overzicht had.”

Vaste afspraken maken klinkt logisch. Waarom gebeurt dat nog niet in de bouw?

„Bouwbedrijven denken dat elk bouwproject volledig uniek is. Dat is vaak niet terecht, want je kunt best twee verschillende huizen bouwen die elk voor een groot deel bestaan uit precies dezelfde onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan vloeren en binnenmuren met een standaard dikte. Of aan trappen en daken die vooraf gemonteerd zijn. Als bouwers daarmee werken hoeven ze niet bij elk project opnieuw het wiel uit te vinden. Overigens zijn er gelukkig steeds meer bouwers die dat inzien.”

Tobias Reijngoud