De constructeur

Rotterdam december 2007 Maurice Hermens Foto: Walter Herfst Czerwinski, Bas

Maurice Hermens (34)

Studie: civiele techniek, Technische Universiteit Delft (1991-1999)Werk: constructeur, ingenieursbureau DHVHuis: flatLaatst gelezen boek: Decamerone, door Giovanni BoccaccioBruto maandsalaris: 4.400 euro

Wat doet een constructeur?

„Ik adviseer architecten over de constructieve aspecten van hun ontwerp. Dat is vooral belangrijk bij gebouwen die innovatief en ingewikkeld zijn vormgegeven. Neem bijvoorbeeld New Metropolis in Amsterdam, een groot gebouw dat bovenop de ingang van de IJtunnel staat. Op het eerste gezicht is dat een tamelijk onmogelijke plek om te bouwen: omdat het verkeer er onderdoor moet, is een zwevende constructie nodig die alleen aan de zijkanten op de ondergrond en de randen van de tunnelbak steunt. Om zoiets voor elkaar te krijgen is veel bouwtechnische kennis nodig. Architecten huren daar constructeurs voor in.”

Waarom koos u voor dit werk?

„Ik ben geïnteresseerd in architectuur, maar mijn kwaliteiten liggen meer op het inventieve dan op het creatieve vlak. Ik vind het mooi om technische oplossingen te zoeken voor bouwkundige problemen. Dat is precies wat een constructeur doet. Mijn interesse in architectuur en bouwkunde gaat ver terug. Ik weet nog dat ik als jongetje van tien op bezoek was bij een architect. Zijn kantoor stond vol met maquettes van gebouwen. Ik was daar niet bij weg te slaan. Die fascinatie voor bouwen is gebleven. Het is een prachtig gevoel dat de projecten die ik op papier uitwerk uiteindelijk in de werkelijkheid worden gerealiseerd. Het is heel ander soort werk dan het schrijven van een rapport dat vervolgens in een diepe lade verdwijnt. Wij máken dingen.”

Wat vindt u zelf een mooi gebouw?

„Ik ben erg trots op de nieuwe terminal van Eindhoven Airport, waar ik zelf bij betrokken was. We zijn er volgens mij in geslaagd om een zeer ruimtelijke terminalhal te maken waarbij de constructie wél zichtbaar is, maar niet in de weg staat. De dragende constructie is onderdeel van het dak en de wanden. Dat was een flinke technische uitdaging.”