Breinprikkel werkt via adenosine

rotterdam, 27 dec. Behandeling van Parkinsonpatiënten met een elektrode die diep in de hersenen zenuwcellen prikkelen, werkt via de signaalstof adenosine. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in een vlak voor Kerst online geplaatst artikel in Nature Medicine. De hersenstimulatie laat Parkinsonpatiënten weer normaal bewegen. Onbekend was welk biochemisch de prikkels op gang brengen. Nu blijkt dat de elektrische prikkels niet direct op de zenuwcellen werken, maar op een bepaald type ondersteunende cellen - de astrocyten. Die geven door de prikkels de energierijke stof ATP af. Bij afbraak komt adenosine vrij. Die stof onderbreekt de abnormale hersensignalen die de Parkinsonverschijnselen veroorzaken. Adenosine is een stof die ons slaperig maakt. De hersenen verbruiken veel ATP voor hun energie en de adenosine die daarbij vrij komt maakt ons in de loop van de dag slaperig.