Amerikaanse huizenprijzen met recordsnelheid gedaald

De Amerikaanse huizenprijs is dit jaar met recordsnelheid gedaald. Tussen oktober vorig jaar en dit jaar zijn de prijzen in de tien grootste huizenmarkten van het land met 6,7 procent teruggelopen.

Dat blijkt uit Amerika’s meest gevolgde huizenmarktgraadmeter, de Standard & Poor’s/Case-Shillerindex. „Het maakt niet uit hoe je naar deze cijfers kijkt, het is duidelijk dat de huizenmarkt grimmig blijft”, zegt een van de naamgevers van de index, Robert Shiller. Sinds de graadmeter in 1987 wordt opgesteld, is de gemiddelde huizenprijs nog niet zoveel gedaald als in oktober.

Volgens de index dalen de prijzen in de tien grootste Amerikaanse steden nu al tien maanden op rij. De grootste verliezen werden geboekt in Miami en Tampa, beide in Florida. In deze markten is de woningprijs met 12 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De Amerikaanse beurzen, die gisteren geopend waren, reageerden negatief op het aanhouden van de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt. De Dow-Jonesindex sloot gisteren na een aanvankelijke daling onveranderd op 13.552 punten. Economen en analisten vrezen dat het waardeverlies op de huizenmarkt overslaat op de consumentenbestedingen.

Met name de op één na grootste winkelketen van het land, Target, heeft teleurstellende winkelverkopen bekendgemaakt. Targets kerstverkopen namen met 1 procent af ten opzichte van vorig jaar.

De winkelverkopen in de VS zijn volgens de detailhandelsvereniging National Retail Federation in de laatste twee maanden van dit jaar met 4 procent gestegen. Ook al nam de omzet toe, de cijfers stelden teleur omdat de groei elk van de afgelopen vijf jaar hoger is uitgevallen. Deze berichten deden ook de dollar geen goed: de munt maakte de grootste daling ten opzichte van de euro door in vijf weken.

Bekijk de S&P’s/Case-Shillerindex via nrc.nl/kredietcrisis