Test: Nokia N95 8GB versus Sony Ericsson W960i

Sinds de Apple iPhone hoef je je niet meer te schamen voor een telefoon met 8 gigabyte geheugen. Ook Sony Ericsson en Nokia hebben gsm’s met genoeg ruimte om de hele Top 2000 in op te slaan. Een review van de Nokia N95 8GB en de Sony Ericsson W960i.

 • Korte video-impressie van beide telefoonsi>
  Op acht gigabyte flashgeheugen passen zo’n 2.500 mp3-tjes, of een hele hoop eigen foto’s en video’s. De Sony Ericsson W960i en Nokia’s N95 8 GB bieden ook toegang tot draadloos internet en e-mail, maar het zijn in eerste instantie getalenteerde muziektelefoons - zeker de Sony Ericsson.
  Sony Ericsson W960in958GB_w960i.png
  De W960i (ongeveer 600 euro zonder abonnement) heeft handige sneltoetsen voor play/pause en een opvallende oranje knop om in het muziekmenu te komen. Er zit een erg goede koptelefoon bij, van het type oorplug. Jammer genoeg sluit je die met een forse stekker op de telefoon aan. De optionele draadloze headset (circa 90 euro) heeft daar geen last van.
  De W960i heeft een handig scrollwiel aan de zijkant en een aanraakgevoelig scherm. Dat doe je met je vingers of de stylus, het goedkoop ogende plastic prikkertje dat in de achterkant van het toestel geschoven zit. In het menu van de W960i moet je voor een OK- of selectie-opdracht op het scherm moet klikken. Een vaste knop was makkelijker geweest. Net als de Nokia N95 8 GB kan de W960i internetten via UMTS of wifi. Maar als het gaat om video-en foto kwaliteit, haalt de 3,2 megapixel camera van de W960i het niet bij de Nokia-concurrent.

  N95 8 GB
  De N95 8GB is een remake van de eerste N95, die afgelopen voorjaar al op de markt verscheen. Het is een uitschuifbare minicomputer, met een GPS-ontvanger, een 5 megapixel camera en video-opnames met VGA-kwaliteit (640×480 pixels en 30 frames per seconde): beter is er niet. De zwarte 8 GB-versie kost ongeveer 720 euro zonder abonnement en heeft behalve 8 GB opslagruimte ook een groter scherm, twee keer zoveel intern geheugen en een betere batterij dan het oorspronkelijke model. Dat was ook hard nodig.
  De muziekfunctie van de nieuwe N95 is niet zo makkelijk toegankelijk als de W960i. Nokia’s topmodel heeft nog zoveel meer in huis dat ruimte in de menu’s vergt. Die overkill aan functies rechtvaardigt een touchscreen, bijvoorbeeld bij het typen van mails of navigeren op de meegeleverde kaartsoftware. Het is vermoeiend om alles te bedienen met het uitschuifbare toetsenbord.
  n95_8GB_W960i.png Op de N95 8 GB kun je wel rechtstreeks naar je eigen koptelefoon aansluiten, maar welk Fins designtalent heeft bedacht dat die plug aan de zijkant moet zitten? Dat maakt het onnodig ingewikkeld om de telefoon weg te stoppen in een broek- of jaszak.
  Deze telefoon gedraagt zich verder als een echte computer: in het thuisnetwerk kun je muziek en video vanaf een mediaserver rechtstreeks op de N95 tonen. Leuk voor de visite, maar je batterij loopt er wel snel van leeg. Dat geldt ook voor het gebruik van de ingebouwde GPS-module.

  De Benelux-kaart van Nokia Maps die op oorspronkelijke N95 was voorgeïnstalleerd, ontbrak op dit testtoestel. In plaats daarvan wordt de laatste Spiderman-film meegeleverd, om te bewijzen dat het scherm van deze gsm echt met 0,2 inch (een halve centimeter) is gegroeid en nu als minibioscoop gebruikt kan worden.

  Een aantal plus en minpunten op een rijtje:

  Besturing en bediening
  De W960i draait UIQ 3.0 en Symbian 9.1, de N95 8 GB heeft S60 gebaseerd op Symbian 9.2. De routes naar veelgebruikte functies als muziek, belhistorie en contacpersonen lijken op de Sony Ericsson eenvoudiger, zeker vanwege het scrollwiel, en het aanraakgevoelige scherm en de manier waarop UIQ omgaat met snelkoppelingen. De Nokia N95, met z’n rijkdom aan functies, smeekt om een touchscreen. De multimedia-slider aan de bovenkant voegt niet zoveel toe aan de functionaliteit.
  Wat de W960i ontbeert is een aparte OK-knop. Om opdrachten te bevestigen moet je op een aanraakscherm tikken of de scrollknop indrukken, en dat werkt minder intuïtief.

  Koptelefoon & speakers

  De koptelefoon van de W-serie van Sony Ericsson zijn beter dan de gemiddelde gsm. Jammer dat de aansluiting op de telefoon een grote stekker vergt en geen 3,5 mm jack. Op de afstandsbediening/annex microfoon zit wel een 3,5 mm aansluiting. De externe speakers van de W960i zijn prima, maar vallen in het niet bij het volume dat de N95 produceert.
  Nokia levert bij de N95 GB een headset mee en een kleine afstandsbediening. De headset konden we maar kort beoordelen wegens een kabelbreuk, vlak onder de plug. Koptelefoons van andere merken kun je rechtstreeks aan de zijkant van de telefoon prikken. Een onhandige plek, helaas. De ingebouwde stereospeakers van Nokia zijn erg luid, maar klinken toch goed. Overigens heeft de ingebouwde FM-radio van de W960i wel een betere ontvangst dan de Visual Radio van de Nokia.

  Navigatie
  De N95 scoort hoog bij techjunks vanwege z’n ingebouwde GPS-ontvanger. Die reageert in de 8GB-versie snel en adequaat, beter dan in de vorige editie van de telefoon. Nokia Maps, de meegeleverde kaartsoftware, is niet geheel gratis: het downloaden van navigatiecommando’s kost geld. Google Maps is nog beter in de exacte weergave van de locatie. Navigeren via nav4all werkt ook goed op de N95.
  De W960i kan - met een bluetooth GPS-muis - ook navigeren via TomTom Navigator 6 dat - onofficeel - ook op UIQ 3.0 schijnt te werken. Nav4all werkt ook op UIQ 3.0, maar Google Maps draait nog niet echt lekker.

  Synchronisatie
  Beiden telefoons werken goed met Outlook en Exchange samen. Voor synchronisatie met apple platform via iSync zin voor beide telefoons speciale - betaalde - plugins nodig, als je OS X 10.5 Leopard gebruikt. Sony Ericsson en Nokia hadden hun eigen gratis plugin nog niet aangepast tijdens deze test.

  Hoe doen de W960i en de N95 8 GB het in vergelijking met de Apple iPhone?

  specs.png
  Klik hier voor de volledige specificaties van de Sony Ericsson W960i
  Bekijk hier de volledige specificaties van de N95 8GB.

  Lees hier de iPhone-test door NRC-correspondent Freek Staps.