Walnotentaart

Voor 12 porties:roomboter (voor invetten vorm)200 gram fijne tafelsuiker6 eieren, gesplitst1 eetlepel espresso2 eetlepels donkere rum6 Engelse toast (Bolletje)250 gram gepelde walnoten + 17 extra walnoothelftenvoor de karamelsiroop:150 gram suiker2 eetlepels citroensap

Bereiding: Wrijf bodem en zijwand van een springvorm (24 cm doorsnede) dun in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop met een (hand)mixer in een ruime (beslag)kom de 200 gram suiker en de eierdooiers tezamen tot een bleekgeel en luchtig mengsel. Roer de espresso en de rum erdoor. Verkruimel de Engelse toast tussen beide handen en roer de stukjes door het eiermengsel. Hak de walnoten in een keukenmachine tot stukjes (gebruik de pulsknop) en roer de grof gehakte walnoten door het dikke beslag. Klop de eiwitten samen met een snufje zout met brandschone gardes van de mixer tot stijve pieken. Vouw het eiwitschuim, verdeeld in drie porties, na elkaar in het beslag en houd dit zo luchtig mogelijk. Giet het beslag in de springvorm tot twee vingers onder de rand.

Bak de taart 35 minuten in het midden van de oven. Zet het rooster met springvorm en al een richel lager in de oven, verlaag de temperatuur tot 150 graden. Bak de taart nog 10 minuten. Controleer op gaarheid door een metalen spies midden in de taart te steken; komt hij schoon tevoorschijn dat is de taart gaar. Laat hem in de uitgedraaide oven afkoelen met de ovendeur op een flinke kier.

Kook intussen in een steelpannetje zonder te roeren een goudbruine karamel van suiker, citroensap en 1 eetlepel water. Giet 1 dl kokend water bij de verkregen karamel, draai het vuur laag en blijf roeren tot de karamel is opgelost. Kook de karamelsiroop 4-5 minuten in op laag vuur tot een hoeveelheid van 1½ dl is verkregen. Neem de pan van het vuur en laat het iets bekoelen. Verwijder de rand van de springvorm, zet de walnotentaart op een taartschaal en bestrijk de taart dun met karamelsiroop. Plak ter garnering de walnoothelften in concentrische cirkels op de taart. Serveer de taart op kamertemperatuur en geef de karamelsiroop er apart bij in een melkkannetje. Luchtig maar machtig snoepen.

Florine Boucher

    • Florine Boucher