Vrolijk kerstfeest in Zimbabwe

Kudakwashe Chiviringa spoedt zich naar huis met een kerstboom, gekregen van een vriend. In Zimbabwe, ooit ‘het juweel van Afrika’ genoemd, hebben de meeste mensen weinig te vieren. Zo is 80 procent van de bevolking werkloos, is het land al jaren niet meer in staat de eigen bevolking te voeden, is eenderde van de bevolking besmet met hiv of lijdt aan aids, bedraagt de levensverwachting van mannen 34 jaar en is de inflatie meer dan 8.000 procent.

De economische neergang begon volgens schrijver Patrick Bond van Zimbabwe’s Plunge, in de jaren negentig, na een desastreus verlopen hervormingsprogramma. Met de belofte van IMF-leningen liberaliseerde de Zimbabweaanse regering de textielmarkt. Maar die bleek niet bestand tegen buitenlandse concurrentie. Gevolg: op ‘zwarte vrijdag’, 14 november 1997, verloor de Zimbabweaanse dollar in een paar uur tijd 74 procent van zijn waarde.

Toen president Mugabe vervolgens niet meer in staat bleek pensioenen uit te betalen aan de oorlogsveteranen uit de bevrijdingsstrijd, verdreef hij duizenden blanke boeren met geweld van hun land en verdeelde de bezittingen onder de oorlogsveteranen.

Als reactie hierop draaiden IMF, Wereldbank en talloze buitenlandse banken in 1999 de geldkraan dicht. Einde Zimbabwe.