Verdonk zet stap richting Wilders

Rita Verdonk en Geert Wilders zijn elkaars natuurlijke bondgenoten. Wilders zei het zelf, op de dag dat Verdonk uit de Tweede-Kamerfractie van de VVD werd gezet. Samen met hem zou Verdonk de VVD kunnen „vermorzelen”, zei hij toen.

Van die toenaderingspoging wilde Verdonk toen nog niets weten. Maar nu, op de valreep van het nieuwe jaar, is er het eerste stapje richting de Partij voor de Vrijheid van Wilders. Van samen opgaan in één partij is geen sprake. Maar samen regeren ziet Verdonk wel zitten.

In een interview in de Telegraaf vanochtend zegt ze: „Ik zou best in een regeringscoalitie met de PVV willen stappen.”

Vooral de doortastendheid van Wilders spreekt haar aan. Verdonk: „Hij is niet bang, steekt zijn nek uit. Ik snap best dat hij daarmee mensen in het land aanspreekt.” De bewondering voor die karaktereigenschap is wederzijds. In een interview in de Volkskrant 1 vandaag zegt Wilders over Verdonk: „Ze is wel die minister die iedere week over asiel in de Kamer stond. Linkse partijen en de media probeerden haar klein te krijgen, en dat lukte niet. Voor veel mensen heeft ze de kracht van het beeld.”

Maar zoals dat in de politiek gaat: juist je natuurlijke bondgenoten zijn ook je grootste concurrenten. Verdonk en Wilders vissen volgens velen in dezelfde electorale vijver. En dus moeten ze er ook allebei voor zorgen dat ze duidelijk laten zien hoe verschillend ze eigenlijk zijn. Dus zei Wilders direct na het compliment over het ‘beeld’ van Verdonk: „Geen inhoud, of nog niet.” En bekritiseerde haar afwezigheid tijdens het debat over de uitzending naar Uruzgan. „Dit gaat over leven en dood. [...] Daar zijn wij allemaal even verantwoordelijk voor. Dat kun je niet via een woordvoerder afdoen.”

Verdonk heeft ook wel wat aan te merken op de politiek van Wilders: „Ik vind dat hij af en toe de grens overgaat, want als er problemen zijn met Marokkaanse rotjongens, is de oplossing niet om de Koran te verbieden. Voor mij is de grondwet leidend. Geert wil die aanpassen, ik denk dat we er heel goed mee uit de voeten kunnen.”