Veldhuis scherpt record 100 meter vrij verder aan

Marleen Veldhuis heeft gisteren bij de Nederlandse kampioenschappen kortebaan in Amsterdam het Europees record op de 100 meter vrij opnieuw aangescherpt. De zwemster van NZE kwam in de finale in het Sloterparkbad tot een tijd van 52,08. Het Europese record stond sinds november met 52,14 al op haar naam. Inge Dekker eindigde als tweede met een persoonlijk record van 52,99.

Ook op de 50 meter vlinderslag was Veldhuis de betere van de twee. Ze won het onderdeel in 26,04. Dekker werd tweede (26,08). „Ik was verrast dat er weer een record uitkwam”, reageerde de Sportvrouw van 2007. „Ik was moe. Maar omdat ik wist dat het de laatste wedstrijden waren, lukte het me toch om alles te geven.”

Bij de mannen zegevierde Pieter van den Hoogenband gisteren op de 100 meter vrij met een tijd van 47,30. Hij bleef daarmee Robin van Aggele (48,64) en Robert Lijesen (48,87) voor. Zaterdag deed ‘VDH’ een mislukte aanval op zijn Europees record op de 200 meter vrij. Met zijn tweede tijd ooit op dit onderdeel – 1.42,79 – waarschuwde de drievoudig olympisch kampioen zijn concurrenten. „Ik heb laten zien dat ik er nog ben”, constateerde Van den Hoogenband na afloop tevreden.

Bastiaan Tamminga verbeterde gisteren in Amsterdam het Nederlandse record op de 50 meter vlinderslag. De zwemmer kwam in de finale tot een tijd van 23,46. Hij bleef hiermee net onder het oude record dat sinds december 2001 met 23,50 in handen was van Joris Keizer. Pieter van den Hoogenband eindigde als tweede in 23,86.

Volgens zwemcoach Jacco Verhaeren dankt Van den Hoogenband zijn ontwikkeling vooral aan de krachttrainingen. Er is een structuur bedacht met twaalf schema’s per jaar waarbinnen de Nederlandse nummer één en ook Veldhuis en Inge Dekker goed gedijen.

Jacco Verhaeren verwacht dat Van den Hoogenband binnen nu en een half jaar zijn wereldrecord op de 100 meter vrij op de langebaan kwijtraakt. De zwemtrainer verwacht dat bij de diverse olympische kwalificatiewedstrijden een buitenlandse concurrent onder het uit 2000 daterende record van 47,84 zal duiken. „Er zijn zo veel jongens die nu rond de 48,1 kunnen zwemmen”, aldus Verhaeren. „Dan mag je verwachten dat er een wereldrecord gezwommen gaat worden. Het zou mij verbazen als dat niet gebeurt.”

Voor beelden van het NK kortebaan in Amsterdam kun je terecht op studiosport.nl