Televisie Voorkeur

Zes topsporters, verdeeld in twee teams van drie kandidaten, worden getest op hun kennis van het afgelopen sportjaar en gaan ook fysiek de strijd aan. De kandidaten zijn Gregory Sedoc (atletiek), Marleen Veldhuis (zwemmen), Minke Booij (hockey), Elco van der Geest (judo), Jochem Uytdehaage (schaatsen) en Don Diego Poeder (boksen). Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong, juryvoorzitter is Kees Jansma. Holland Sport kampioenenquiz, Ned.3, 20.25-21.20u. Jansen, Leendert

actualiteiten

EénVandaag. De 26-jarige Femke heeft ondanks haar taaislijmziekte een sterke kinderwens. Haar moeder biedt aan om draagmoeder van haar kinderen te worden, maar de wetgeving staat dat niet toe. Haar moeder Maria is namelijk 50, te oud voor het draagmoederschap. Maar moeder en dochter geven niet op. Onlangs is Maria zowel oma als moeder geworden. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag vandaag. Special over het gebruik van het medicijn ritalin bij ADHD-kinderen. Er is toenemende twijfel over de effectiviteit van het middel. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

Hello Goodbye. Tegen het eind van het jaar zijn er meer familieontmoetingen op Schiphol dan normaal. Het verhaal van de Somalische Asha over haar voormalige thuisland, een romantisch huwelijksaanzoek van de verliefde Dineke en het verhaal van een vrouw die tijdens haar werk als vroedvrouw in Botswana een kind adopteerde, dat nu terugkomt met haar man en pasgeboren kind. Ned.1, 22.15-23.00u.

Finale Nationale Wetenschapsquiz 2007. Zoektocht naar de knapste familie. Vanavond neemt de familie Hooijman, tegen drie wetenschappers, prof. dr. J. van Bronswijk, hoogleraar in de gezondheidstechniek voor het gebouw in Eindhoven, prof.dr. S. Hulscher, hoogleraar Waterbeheer in Twente en Welmoet Damsma, student natuur- en sterrenkunde. Ned.3, 22.30-0.15u.

Kerstspecial: Mijn engel. Engelen horen bij Kerst. Bij de geboorte van Jezus dalen ze uit de hemel neer. Deze boodschappers uit hoger sferen spreken tot de verbeelding. Kunstenaars en musici worden al eeuwen door dit oeroude symbool geïnspireerd – van beeldende kunst, reclame, popliedjes, en films tot ‘de engel onder ons’. Presentatrice Annemiek Schrijver gaat in de Kerstnacht op zoek naar hedendaagse engelen. Ned.2, 23.05-23.55u.

Eurcharistieviering/Eurovisie. Viering vanuit de Sint Pieter in Rome. Voorganger is Paus Benedictus XVI. Ned.2, 23.59-1.30u.

documentaire

Thema-avond Egypte. Vijf documentaires over Egypte. Onder andere over de kunstschatten uit het graf van Toetankhamon in Tut’s Treausure Tour en over het onderzoek naar de beroemde buste van koningin Nefertete in Nefertiti’s Odyssey. National Geographic, 18.00-24.00u.

Velen zijn geroepen. Reportage over de Nederlandse ‘bible belt’. Een denkbeeldige strook, die loopt van Tholen en Goeree-Overflakkee over de Hollandse waarden, Utrecht en de Veluwe naar de kop van Overijssel en de zuidrand van Friesland. Hier hebben de zwaardere stromingen binnen de PKN en de verschillende orthodox-protestantse groepen daarbuiten hun grootste aanhang. Ned.2, 20.25-21.00u.

NCRV Dokument: Het onzegbare. Documentaire waarin Jan Siebelink, schrijver van o.m. roman Knielen op een bed violen wordt gevolgd tijdens zijn reizen langs bibliotheken en kleine dorpshuizen. Ook wordt een bezoek gebracht aan de plaatsen die een belangrijke rol spelen in zijn roman en vertelt Siebelink over zijn diepste drijfveren. Zie ook pagina 18. Ned.2, 21.05-22.00u.

praatprogramma

Kerstspecial Hotdog. Kerstspecial van multiculturele talkshow waarin een jood, een moslim, een christen en een atheïst over engelen, de MTV-generatie en wereldvrede debatteren. Ned.3, 0.15-0.55u.

Een politiek gesprek. Mat Herben praat met D66-voorman Alexander Pechtold. Het Gesprek, 21.30-22.00u.

FC Het Gesprek. Frits Barend kijkt terug op sportjaar 2007 en vooruit naar 2008 met sportverslaggever Leo Driessen en zaakwaarnemer Rob Cohen. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

amusement

Finale Serious Request. De drie dj’s verlaten het glazen huis op het Plein in Den Haag na zes dagen vasten en radio maken. Het voorlopige eindbedrag wordt bekendgemaakt. Ned.3, 19.00-19.50u.

Arena. Ken Dodd’s happiness. Portret van deze legendarische Britse komiek. Gevolgd (om 23.10u.) door An audience with Ken Dodd. Om 0.40u is ook de aflevering van Dawn French’s serie Boys who do comedy aan Dodd gewijd. BBC2, 21.00-23.10u.

Mike & Thomas Kerstrevue. Een muzikaal, chaotisch programma met scherpe gesprekken en zotte dialogen. Ned.3, 21.25-22.35u.

La Bloemen’s Kerstshow. Compilatie van La Bloemen’s Kerstshow uit 2006 met o.a. Sara Kroos, Hind, Astrid Joosten en Angela Groothuizen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Marathon: Little Britain. Marathonuitzending van de sketchshow over een klein en surrealistisch parallel universum, bevolkt door excentriekelingen, idioten en sociale mislukkelingen. Ned.3, 0.55-5.10u.

DIGITAAL

Politiek jaaroverzicht. Vanaf vandaag zendt de NOS het NOS Politiek 24 jaaroverzicht 2007 uit met alle belangrijke politieke gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Uitgezonden op het digitale themakanaal Politiek 24 en vier keer per etmaal te zien: om 0.00u., 12.00u., 16.00u. en 20.00u..