Televisie Voorkeur

Zes avonden lang ontvangen gastheer Matthijs van Nieuwkerk en zijn sidekick Leo Blokhuis in het A gogo-café gasten. Met een mélange aan videoclips, reportages, historische muzieklessen van ‘popprofessor’ Blokhuis en opmerkelijke verhalen uit de populaire muziekgeschiedenis. Aan de bar schuiven ‘lijstduwers’ aan, die een bepaalde plaat hoger in de Top 2000 willen hebben. In de eerste uitzending spelen Martijn Krabbé en Willeke Alberti de quiz, probeert lijstduwer Ursul de Geer Father & Son van Cat Stevens hoger in de lijst te krijgen en zit Elly Witten uit Arnhem aan de stamtafel. Top 2000 a gogo, Ned.3, 19.30-20.25u. Foto Wim Kluvers Hilversum 20061214 Nps, Top 2000 a GoGo, Matthijs van Niekerk, Leo Erkelens, Bonnie sint claire, Kluvers, Wim

informatief

VPRO’s import: Wide Awake. Amerikaanse documentaire over chronische slapeloosheid die leidt tot een vermoeidheid die niet meer overgaat. Filmmaker Alan Berliner werkt 's nachts en komt zelfs daarna nog nauwelijks in slaap. En is zoiets ook erfelijk? Dat wil hij weten wanneer hij vader is geworden. Ned.2, 23.45-1.30u.

Comedy connections. Serie over de geschiedenis van populaire Britse comedyseries en de makers ervan. Deze keer aandacht voor de internationaal veelbekroonde serie The Office, die werd bedacht door Ricky Gervais en Stephen Merchant. Interviews met de makers, de acteurs en achtergrondverhalen. BBC 2, 0.45-1.25u.

documentaire

Megastructures. Drie documentaires over de aanleg van een eilandengroep en een luxueus hotel in Dubai. National Geographic, 18.00-21.00u.

Net5Doc: Openhartig. Filmmaker Marc Ostick, die is geboren met een ernstige hartafwijking, legt zijn leven vast op film. Net 5, 23.45-0.50u.

cultuur

Peter en de wolf. Uitvoering uit 1996 van Prokofjev’s muzikale sprookje Peter en de Wolf met Paul de Leeuw als verteller en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev. Het muziekstuk werd voor het eerst uitgevoerd in 1936 in Moskou. Het ‘muzikaal sprookje voor kinderen’, zoals de ondertitel luidt, is – mede dankzij de rol van de verteller – een van de meest geliefde werken van Prokofjev. Ned.1, 14.55-16.00u.

Doctor Atomic. Indringende opera van John Adams en Peter Sellars over de morele dilemma’s van wetenschapper J. Robert Oppenheimer. Hij moest beslissen of het testen van ‘zijn’ atoombom doorgang kon vinden. Uitzonderlijk is dat de eigenzinnige en wereldberoemde regisseur Peter Sellars zowel de theaterregie als de tv-regie voor zijn rekening heeft genomen. De opnamen voor deze operaproductie vonden plaats in juni van dit jaar. Ned.2, 12.00-15.30u.

amusement

Barend, Blazer en de ere-Nipkow. Dit jaar werd een Ere-Nipkow uitgereikt aan Sonja Barend en Ellen Blazer. Naar aanleiding daarvan was het programma Barend, Blazer en de ere-Nipkow te zien, met memorabele ogenblikken uit de televisiegeschiedenis die geschreven. Barend en Blazer kregen de onderscheiding voor hun totale televisie-oeuvre . Ned.1, 14.05-14.55u. (Herhaling)

MAX Proms. Klassieke en populaire liederen gezongen door Dionne Warwick, Willeke Arberti, The New London Chorale & Tom Parker en The Twelve Irish Tenors. Ned.2, 18.30-19.15u.

Weakest link 1000th show. Duizendste aflevering van de Engelse kennisquiz, gepresenteerd door de voortvarende en doortastende Anne Robinson, die model stond voor De Zwakste schakel. BBC 2, 19.10-20.00u.

Herman van Veen vertelt van de kerst. Kunstenaar en theatermaker Herman van Veen en muzikante Edith Leerkes staan stil bij het kerstverhaal en de gebeurtenissen daarom heen. Registratie van de theatervoorstelling Goeie Genade. Ned.2, 19.45-20.40u.

Urbanus vobiscum – 100 jaar Urbanus. Vrijdag 14 december werd Urbanis, de bekendste komiek van Vlaanderen, gehuldigd in het Antwerpse Sportpaleis. Artiesten van diverse pluimage brachten op die avond met eigen versies van Urbanusnummers een uitgebreide hommage aan de beroemde Tollembekenaar. België 1 (Één), 20.45-21.45u.

Hans Liberg - De negende. Registratie van de recentste theatershow van Hans Liberg. Deze negende voorstelling van Liberg heeft nog meer dan zijn vorige shows een interactief karakter. Het publiek stuurt, roept, zingt en bepaalt voor een deel welke kant het op gaat, waardoor het Libergs meest losse show is. Hij verkent de grenzen van zijn persoonlijke waanzin. De Negende is weer gebaseerd op de muzikaliteit en humor van deze allround entertainer. Ned.1, 22.25-0.00u.

Knettergek, de Algemene Beschouwingen van 2007. Een oudejaarsconference door Van Houts en De Ket kon niet uitblijven. In vijftig minuten nemen zij de issues van 2007 door om tot een onthutsende conclusie te komen: binnen het tijdsbestek van één generatie is de Nederlander knettergek geworden. Met zijn opmerking dat Ella Vogelaar knettergek is, legde Geert Wilders de vinger op de zere plek. Van Houts en De Ket gaan echter nog een stapje verder: wij allemaal zijn knettergek geworden. Niets en niemand ontziend lichten zij putdeksels en straattegels, waaronder zich de ‘Waanzin van de Nederlander’ schuilhoudt. Ned.2, 23.05-23.55u.

praatprogramma

Spraakmakers. Gesprek met zanger Rob de Nijs, die vandaag zijn verjaardag viert. Hij kijkt terug op zijn lange loopbaan. Ook wordt stilgestaan bij het afgelopen hectische jaar van de jarige zanger. Het Gesprek, 19.00-20.00u., herh. 23.00-0.00u.

Commisaris Theodoor. Theodor Holman gaat op onderzoek uit en voert een kritisch gesprek met zijn gast, Edwin de Roy van Zuydewijn. Het Gesprek, 20.30-21.20u.

Een politiek gesprek. Yoeri Albrecht en Bart Jan Spruyt onderwerpen SP-Kamerlid Harry van Bommel aan een kruisverhoor. Het Gesprek, 21.30-22.00u.

The Graham Norton Christmas show. In de talkshow ontvangt de Ierse acteur, komiek en presentator Grahan Norton o.a. de acteur/columnist Russell Brand, tv-presentator Lorraine Kelly en acteur/presentator Christopher Biggins en actrice Barbara Windsor. Muziek van The Feeling. BBC 2, 23.00-0.00u.

sport

Final score. Voetbalmagazine met samenvattingen, analyses en uitslagen. BBC 1, 17.45-18.15u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Voetbalmagazine gepresenteerd door Hugo Tan. RTL4, 20.30-22.00u.

NOS Studio Sport. Engels voetbal: aandacht voor de wedstrijden in de Premier League. Ned.3, 22.35-23.25u.

Match of the day. Voetbalmagazine met hoogtepunten uit de wedstrijden in de Engels premier league, met o.a. Chelsea-Aston Villa en Sunderland tegen Manchester United. BBC 1, 23.20-0.50u.