‘Saoediërs in grootste staatsfonds’

Saoedi-Arabië wil een staatsinvesteringsfonds opzetten, dat groter wordt dan het grootste fonds in zijn soort tot nu toe, het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi dat 900 miljard dollar (630 miljard euro) aan beleggingen heeft. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times. De olieopbrengsten vloeiden tot nu toe naar de monetaire autoriteit van Saoedi-Arabië en naar de koninklijke familie van het land.

De vestiging van een staatsinvesteringsfonds komt op een moment dat er in het Westen enige bezorgdheid rijst over de investeringen die soortgelijke beleggingsinstellingen uit andere landen in het Midden-Oosten en Azië op dit moment doen in de bankensector van de VS en Europa. Banken zijn verzwakt geraakt door de internationale kredietcrisis en kunnen het extra eigen vermogen dat verkoop van aandelen binnenbrengt goed gebruiken.

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch zou in onderhandeling zijn met Temasek uit Singapore. Eerder namen staatsinvesteerders al belangen in onder meer het Britse Barclays, de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley en de Amerikaanse Citigroup. Mede door deze kapitaalversterking zou Citigroup nu afzien van steun aan een vorige maand gelanceerd idee voor een ‘superfonds’ dat voor 75 miljard dollar aan slechte hypotheekproducten van de balans van Amerikaanse banken zou overnemen om zo de gevolgen van de kredietcrisis te matigen.

Singapore investeerde vorige week bijna 10 miljard dollar in de Zwitserse bank UBS, dat gedwongen was om 14 miljard dollar af te schrijven op investeringen in aan Amerikaanse hypotheken verbonden financiële constructies. De Zwitserse banktoezichthouder kondigde dit weekeinde aan een onderzoek te starten naar de afschrijvingen. Ook de Amerikaanse autoriteiten doen al onderzoek naar onder meer Merrill Lynch en Citigroup.

Breaking views: pagina 16

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis