Overige films

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Chris Columbus, 2001, Engeland/VS). Best bezochte speelfilm van 2001 trok in ons land op z’n sloffen meer dan twee miljoen bezoekers. Eerste film naar boekenserie van Engelands rijkste ex-bijstandsmoeder, geregisseerd door een Amerikaan, is een toonbeeld van visuele verbeeldingskracht, maar het boek was spannender. Daniel Radcliffe is Harry. SBS6, 20.30-23.15u.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003, VS). Op een attractie in de Disneypretparken gebaseerde ‘swashbuckler’ biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne ‘special effects’. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat in dit traditionele spektakel. BBC1, 21.30-23.45u.

City Lights (Charles Chaplin, 1931, VS). Hartverscheurend meesterwerk, waarin zwerver Charlie de operatie weet te bekostigen van zijn geliefde, blinde bloemenmeisje Virginia Cherrill. Canvas, 22.35-24.00u.

The River Wild (Curtis Hanson, 1994, VS). Bekwame, effectieve thriller waarin Meryl Streep en haar gezinnetje door een stel voortvluchtige boeven onder leiding van Kevin Bacon worden gedwongen tijdens een wildwatertocht de moeilijkste stroomversnellingen te nemen. Hollywoodmoraal over de waarde van het gezin en een cruciale bijrol voor de Amerikaanse gebarentaal. SBS6, 23.15-1.20u.

Mr. Deeds Goes to Town (Frank Capra, 1936, VS). Capra kreeg Oscar voor beste regie voor typisch Capraeske komedie waarin de eenvoudige man het wint van het corrumperende kapitalisme. Gary Cooper erft een fortuin. Journaliste Jean Arthur aast op zijn verhaal. BBC2, 2.10-4.05u.