Overige films

Spy Kids (Robert Rodriguez, 2001, VS). Omdat regisseur Rodriguez (From Dusk till Dawn) eens een film wilde maken waar zijn kinderen naar toe konden, bedacht hij een spionagefantasie in de trant van James Bond, waarin een jeugdige broer en zus niet alleen de wereld van de ondergang redden, maar ook hun beide ouders, spionnen in ruste. Wervelende montage, sterke humor en innemend amusement voor alle leeftijden. BBC1, 12.05-13.25u.

Another You (Maurice Philips, 1991, VS). Warrige komedie voldoet als podium voor de conference-kunst van Gene Wilder en Richard Pryor. De een is een pathologische leugenaar, de ander een gesjochten crimineel. Ook met Mercedes Ruehl. RTL7, 14.10-16.00u.

Pride (John Downer, 2004, Engeland). In Afrika gedraaide familiefilm over twee opgroeiende leeuwenwelpjes laat de beesten dankzij animatietechnieken echt praten als een mens. Ned.3, 16.35-18.05u.

Sissi, die junge Keiserin (Ernst Marischka, 1956, West-Duitsland/Oostenrijk). Tweede deel in klassieke serie dameskitsch. Keizerin Romy Schneider, verovert aan de zijde van Karlheinz Böhm, de harten van het volk. Ned.1, 18.10-20.00u.

Willy Wonka and the Chocolate Factory (Mel Stuart, 1971, VS). Verfilming van Roald Dahls Sjakie en de chocoladefabriek over een geheimzinnige snoepmagnaat en een magisch Luilekkerland. Met Gene Wilder en de song Candy Man. SBS6, 18.35-20.30u.

Monsters, Inc. (Peter Docter e.a., 2001, VS). Warmbloedige computeranimatiefilm van Pixar over uiteenlopende monsters die angstkreten van kinderen verzamelen bij wijze van energievoorziening. Ontwapenend meisje zorgt voor ontregeling. Stemmen van John Goodman, Billy Crystal en anderen. BBC1, 18.35-20.00.

The Terminal (Steven Spielberg, 2004, VS). Viktor Navorski, burger van Krakozië, komt aan op vliegveld JFK in New York en ontdekt dat het land waaruit hij vertrok niet meer bestaat. Hij bevindt zich in een kier tussen twee gesloten systemen, legt de veiligheidsman uit. Hij mag niet door, maar ook niet terug. In het gedwongen verblijf van Navorski (Tom Hanks) op de luchthaven legt Spielberg voor zijn doen scherpe kritiek op het Amerikaanse vreemdelingenbeleid. BBC2, 20.00-22.00u.

Million Dollar Baby (Clint Eastwood, 2004, VS). Met Oscars voor beste regie en beste film bekroonde boksfilm van Eastwood. Gaat zoals alle boksfilms niet echt over boksen, maar over hoop, doorzettingsvermogen of Amerika. De belangrijkste variatie is dit keer dat de bokser een meisje is. Eastwoods aanpak behelst niet het aankleden, maar het uitbenen van clichés. Wat behouden blijft levert kaal, mannelijk sentiment op. Ned.3, 20.25-22.35u.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Alfonso Cuarón, 2004, Engeland). Derde film naar de boeken van J.K. Rowling over tovenaarsleerling Harry Potter is wel degelijk anders van toon dan de twee eerdere Potterfilms, geregisseerd door de Amerikaanse kinderfilmspecialist Chris Columbus. Regisseur Cuaróns Harry Potter is iets donkerder, iets vreemder én iets menselijker, al is het natuurlijk maar iets; ook deze regisseur moest zich houden aan de voorschriften van de Potter-indus-trie. SBS6, 20.30-22.55u.

Pietje Bell II: De jacht op de tsarenkroon (Maria Peters, 2003, Nederland). Effectieve vervolgfilm over Rotterdamse belhamel is misschien wel beter dan het origineel. Donderdag, Canvas, 9.10-10.55u.