Overige Films

Annie (John Huston, 1982, VS). Alleen in Nederland succesvolle verfilming van musical, die stripfiguur Little Orphan Annie plaatst in verhaaltje dat het midden houdt tussen Oliver Twist en Vadertje Langbeen. Vlak spektakel doet geen budget van zestig miljoen dollar vermoeden. Kinderen zijn er dol op. RTL4, 15.45-18.00u.

Finding Nemo (Andrew Stanton & Lee Unkrich, 2003, VS). Na insecten (A Bug’s Life), speelgoed (Toy Story) en monsters (Monsters, Inc.) zijn nu vissen, kwallen, haaien en schildpadden aan de beurt om met computeranimatie tot leven te komen. Pixar Studio’s levert opnieuw een meesterlijke animatiefilm af. Een anemoon- of clownvis zoekt naar zijn zoontje Nemo, die in het aquarium van een tandarts is beland. Ook met een doktersvis zonder kortetermijngeheugen en een vegetarische haai. BBC1, 16.10-17.40u.

Kees de jongen (André van Duren, 2003, Nederland). Getrouwe, maar nogal schamele verfilming van het beroemde boek van Theo Thijssen over de dromerige schoenmakerszoon Kees Bakels, die omstreeks 1890 opgroeit in de Amsterdamse Jordaan. De ‘special effects’ zijn net niet goed genoeg, de decors te opzichtig historisch, de figuranten te stijf. De voice-over die veel beelden begeleidt, zit vaak in de weg. De film komt vooral tot leven als Van Duren inzoomt op de gezichten van de acteurs. Ned.1, 16.15-18.00u.

Shrek 2 (Andrew Adamson e.a., 2004, VS). Nieuwe avonturen van de groene boeman en zijn droomprinses Fiona. De animatiefilm was goed genoeg voor het competitieprogramma in Cannes. Het vervolg is misschien iets minder scherp en venijnig dan deel één, waarin met het zoete imago van heel wat sprookjesfiguren werd afgerekend, maar vermakelijk en geestig blijft het. Met een hoofdrol voor de onbetrouwbare huurling De Gelaarsde Kat, met het Spaanse accent van Antonio Banderas. BBC1, 17.40-19.05u.

Sissi (Ernst Marischka, 1955, West-Duitsland/Oostenrijk). Fameuze smartlap, onweerstaanbaar voor moeders en dochters (maar niet voor hen alleen), maakte ster van 17-jarige Romy Schneider. Keizer Franz Joseph (Karlheinz Böhm) valt onverwacht voor haar. Ned.1, 18.10-20.00u.

Kruimeltje (Maria Peters, 1999, Nederland). Mogelijk wat oubollige, maar innemende en razend succesvolle smartlap naar boek van Chris van Abkoude. Met Ruud Feltkamp als het pittige weeskind. Ned.3, 19.00-21.00u.

The Sound of Music (Robert Wise, 1965, VS). Onsterfelijke musical en een van de succesvolste films ooit gemaakt. Iedereen weet dat Julie Andrews als gouvernante Christopher Plummer’s gezin opvrolijkt. RTL4, 20.30-23.35u.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Chris Columbus, 2002, VS). Tweede Potterfilm is leuker, enger en langer dan het eerste deel, heeft nog betere ‘special effects’, maar gaat onverminderd gebukt onder een wat brokkelige structuur. Naast de vertrouwde sterren speelt Kenneth Branagh een ijdele leraar Verweer tegen de zwarte Kunsten. SBS6, 20.30-23.20u.

Ali (Michzel Mann, 2001, VS). Biografische film over bokser Cassius Clay alias Mohammed Ali, gespeeld door Will Smith, behandelt de tien jaar tussen zijn wereldtitel in 1964 en de ‘rumble in the jungle’ in 1974. Regisseur Mann heeft goed begrepen dat Ali een sportmythe én een politiek symbool werd. Maar er gaat iets anders mis in deze brave onderneming. Het is een krampachtige poging van een witte man zwarte historie na te vertellen, zonder iets van de onderliggende pijn voelbaar te maken. Ned.3, 21.00-23.35u.