Nepal heft na 239 jaar monarchie op

Nepal wordt volgend jaar een republiek. De belangrijkste politieke partijen hebben gisteren besloten toe te geven aan de eis van de maoïsten en besloten de bijna 240 jaar oude monarchie op te heffen.

Vorig jaar maakten de maoïsten een einde aan hun tien jaar durende strijd voor een communistische staat, en begaven zij zich in het politieke proces. De oorlog tegen het leger heeft ruim 13.000 levens gekost. De andere partijen wezen de belangrijkste eis van de oud-rebellen – een onmiddellijk einde aan de monarchie – af, met als gevolg dat de maoïsten in september uit de interim-regering stapten en de politieke crisis in het land werd verdiept.

Nepal is het enige hindoekoninkrijk ter wereld. De koning wordt er sinds de stichting van de monarchie in 1769 vereerd als een reïncarnatie van de god Vishnu. In 1990 werd een constitutionele monarchie ingevoerd, maar de huidige koning Gyanendra – aan de macht gekomen nadat de kroonprins koning Birendra en veel andere leden van de koninklijke familie had vermoord – trok in 2005 de macht naar zich toe. Hij vond dat de regering niet hard genoeg optrad tegen de maoïsten.

Dat leidde tot hevige straatprotesten, waarna Gyanendra, de twaalfde koning, noodgedwongen de politieke partijen weer een parlement liet samenstellen. Dat parlement, waarin de maoïsten zitting hadden, ontnam de koning snel een aantal belangrijke bevoegdheden, waaronder zijn commando over de strijdkrachten en zijn immuniteit voor vervolging.

Afgelopen november had er een verkiezing moeten plaatsvinden voor een constitutionele assemblee, die een nieuwe grondwet moet schrijven. Die verkiezing werd door het vertrek van de maoïsten uitgesteld tot komend voorjaar. De republiek zal daarna worden uitgeroepen, meldden de partijen gisteren. De maoïstenleider Prachanda heeft vandaag bekendgemaakt dat de maoïsten zich weer bij de regering zullen voegen. Wanneer dat zal gebeuren is nog onbekend. (AP, Reuters)