Nederland eet steeds meer wild

Nederlanders eten meer vlees van wild dan ooit. Dat zeggen poeliers, restauranthouders en supermarkten, in een rondgang van deze krant.

Hert en haas zijn rond kerstmis al een vast onderdeel op de schappen van supermarktketen Albert Heijn, die geldt als een voorloper op dit gebied. De vraag naar wild wordt gestimuleerd door de welvaart, en door een kritischer bewustzijn onder consumenten over de kwaliteit van vlees. Zo adverteert een groothandel wild als ‘echt scharrelvlees’.

Exacte cijfers zijn er niet omdat de handel in wild geen duidelijk afgebakende industrie is. In Nederland geschoten wild vormt 5 à 7 procent van al het wild dat in Nederland wordt gegeten, schatten zegslieden in de sector. Het overige traditionele wild als hert of zwijn komt uit landen als Oostenrijk, Polen of Hongarije.

Ook exotisch wild is in opkomst. Er is een levendige import van kaaimannen uit Bolivia, springbokken uit Afrika en kangoeroes uit Australië. Soms worden die dieren gefokt op grote landerijen. Toch is het allemaal wild, stelt een handelaar, want de dieren leven als in de natuur.

Wild zwijn: pagina 3