Mijn goede voornemen

Op de valreep bevangen door de kerstgedachte begon ik te piekeren. Had het kerstdiner dat ik voor deze krant bedacht toch niet volledig vegetarisch moeten zijn? Die vraag werd de afgelopen weken stevig bediscussieerd op mijn weblog. Vegetariërs vroegen zich af waarom een diner toch altijd om vlees draait en niet om bijvoorbeeld groenten. Carnivoren hadden daarentegen weinig trek hun pret te laten bederven door de gewetensbezwaren van een relatief kleine groep.

Juist omdat vegetariërs nog altijd in de minderheid zijn, had ik gedacht er goed aan te doen een kerstdiner met vis en vlees te ontwerpen met daarnaast suggesties voor een dierloos alternatief. Maar, schreef een lezer die zich ‘Vegetarisch’ noemt, daarmee bevestigde ik nog maar eens dat vlees eten de norm is.

Nee, ik word geen vegetariër op de dag voor Kerst. En ik ben ook niet van plan dat in 2008 te worden. Ben je gek, dat zou doodzonde zijn van die voorraad zelfgemaakte worsten in mijn vriezer. Maar wel neem ik mij voor om komend jaar het goede voorbeeld te geven. Niks radicaals, gewoon op deze plek een beetje extra aandacht voor vleesch-noch-visch-koken. En dan liefst zo lekker dat zowel carni’s als vega’s er zin an krijgen. Want of iets een feestmaaltijd is, zo schreef ik aan ‘Vegetarisch’, wordt maar voor een klein deel bepaald door de ingrediënten. Veel belangrijker is de manier waarop en de liefde waarmee de producten worden bereid. En niet te vergeten het gezelschap waarin en de aandacht waarmee de maaltijd wordt genoten.

Nu ik mij toch aan het inzetten ben voor vrede op aarde en in de mensen een welbehagen en zo, geef ik jullie vandaag een supermakkelijk, smakelijk en feestelijk lastminute vegetarisch kerstvoorgerecht: sjalottensoep met Frans mosterdschuim. Het recept is van chef-kok Peter Lute en komt uit het boek Topkoks voor Thuiskoks, waarvan de opbrengst gaat naar het schoolvoedselprogramma van het VN-World Food Programme in Malawi. Van elk verkocht boek kan een kind uit Malawi drie maanden eten. Zalig kerstdiner!

Voorgerecht voor 4 personen:

400 g sjalotten, gepeld

scheutje arachideolie

400 ml witte wijn

200 ml groentebouillon

2 laurierblaadjes

300 ml slagroom

40 g dijonmosterd

extra nodig: staafmixer, eventueel een kidde (slagroomspuit met gaspatronen)

Fruit de hele sjalotten in de arachideolie zodat ze mooi bruin worden. Voeg de witte wijn en groentebouillon toe, plus de laurier, en laat de sjalotten goed gaar koken. Pureer de soep met een staafmixer, giet door een zeef en breng hem op smaak met zout en versgemalen peper. Klop de slagroom half stijf en spatel er de mosterd door. Of verwarm de room met de mosterd, breng op smaak met zout en peper en doe dit in de kidde. Verdeel de soep over vier borden en serveer met de mosterdroom of mosterdschuim.

Wat zijn jouw culinaire voornemens voor 2008? Vertel erover op nrcnext.nl/uitenthuis/koken