Maak snelheid parameter voor kilometerheffing

”We gaan echt niet elke snelheidsovertreder bekeuren,” zegt verkeersofficier Koos Spee in het artikel `Elke auto, elke kilometer in een databank` (NRC Handelsblad, 5 december).

Dat wordt een gemiste kans om het rekeningrijden eerlijker te maken voor alle weggebruikers. Het kan een goed systeem worden als de snelheid ook een parameter voor de kilometerheffing wordt. Sta je stil in de file met kilometerheffing, dan zou het prettig zijn als je geld terug krijgt. Het is dan voor iedereen aanvaardbaar om te gaan betalen boven een bepaalde gemiddelde snelheid, afhankelijk van het moment van de dag, hoe sneller je kunt rijden in de file, hoe hoger de heffing. Door de maximum snelheid af te schaffen en een exponentieel stijgende kilometerheffing in te voeren voor snelheden boven de nu toegestane, zijn snelheidsbekeuringen ook niet meer nodig.