Koningin Elizabeth zendt kerstspeech uit via Youtube

Rotterdam, 24 dec. Youtube telde al talloze variaties op haar kerstboodschap, maar nu zal ook de échte Britse koningin Elizabeth haar jaarlijkse toespraak uitzenden op Youtube. Daarvoor heeft de Queen een apart kanaal laten aanmaken: The Royal Channel – The Official Channel of the British Monarchy’.

Wie op Youtube, een website waar internetters video’s met elkaar delen, zoekt op Queen en Christmas, komt vooral nagesynchroniseerde parodieën op haar eerdere kerstspeeches tegen. Als tegenwicht lanceerde Buckingham Palace afgelopen weekend een nieuw, eigen Youtube-kanaal waar onder meer historische beelden te bekijken zijn van koninklijke huwelijken en begrafenissen.

Op Youtube kan iedereen een eigen kanaal starten om filmpjes uit te zenden. Het koninklijk kanaal is opgezet ter gelegenheid van het eerste televisieoptreden van Elizabeth, in 1957. Dit zwartwit filmpje was al via de website te zien.

Elizabeth is de eerste bekende vorst die een Youtube-kanaal is begonnen. „Ik hoop echt dat dit nieuwe medium mijn kerstboodschap meer persoonlijk en direct maakt”, aldus de 81-jarige vorstin.

Bekijk de koninklijke Youtubezender en de parodieën via nrc.nl/media