Kleinste fotoboekje

Boomerang en Coolpolitics hebben voor de tweede keer een magazine uitgebracht.

Hoewel de vormgeving niet helemaal optimaal is, is het een heel bijzonder fotoboekje.

Pagina 55 en 56 uit Het kleinste koffietafelboek van Nederland – op ware grootte. Foto Jeroen Oerlemans Oerlemans, Jeroen

Golfclub De Hoge Dijk in Amsterdam Zuidoost. Anneke – de knieën licht gebogen, de billen naar achteren – staat met een golfclub in de aanslag, op een paar torenhoge zwarte pumps. Naakt.

Zo ziet fotograaf Feriet Tunc het Nederlandse landschap. „Kaalgeplukt. Een beetje bloot.” Onderweg in de trein naar zijn ouders in Twente passeert hij verschillende golfbanen. „Dan zie je hoe wij hier met ruimte omgaan. Het oogt misschien groen en natuurlijk. Maar dat is het niet.”

Feriet Tunc maakte de foto op verzoek van uitgeverij Boomerang (van de gratis ansichtkaarten) en stichting Coolpolitics, die voor de tweede keer een magazine hebben uitgebracht. Na De kleinste reisgids van Europa, wilden ze nu het veranderende Hollandse landschap in beeld laten vastleggen. In een oplage van 100.000 staat het fotoboek Het kleinste koffietafelboek van Nederland sinds vorige week gratis in de rekken van Boomerang. nrc.next is betrokken bij dit boekje, in deze krant heeft twee keer een oproep gestaan voor fotografen.

Helemaal optimaal is de vormgeving misschien niet. Hoewel mooi gedrukt, zijn de pagina’s gelijmd waardoor in de vouw stukken van het beeld wegvallen. Ook het formaat (ter grootte van een ansichtkaart) doet niet altijd recht aan het werk. Wel is de verzameling fotografen, dertig stuks, op z’n minst bijzonder: portretten van Morad Bouchakour, prachtig beeld van Jaap Vliegenthart, en nieuw werk van Cornelie Tollens.

Dat was dan ook voor fotograaf Jeroen Oerlemans een reden om mee te werken. En omdat hij zich opwindt over het landschap, en de maakbaarheid ervan. Alles wordt volgens Oerlemans gereguleerd, zelfs het groen. „Ik stoor me mateloos. Als je hier natuur tegenkomt is dat in cultuur gebrachte natuur.” Die opvatting legde de fotograaf vast aan de rand van het Amstelpark in Amsterdam, waar de manshoge letters ‘park’ het terrein naast de snelweg markeren. „Dat stukje groen is een park, en dat zul je weten ook.”

Cornelie Tollens werkte net als de andere fotografen belangeloos mee. Ze fotografeerde een vrouw, met een knalrode bos haar, met op de achtergrond ‘het huis van de toekomst’ in het volgebouwde Amsterdam Zuidoost. Over haar wangen loopt een traan.

Tollens noemt het boekje een „supergoed” initiatief, en dat een stuk van haar foto in de vouw verdwijnt, dat is niet zo erg. „Het boekje hangt een beetje in de undergroundsfeer, de manier van drukken, de lay-out. Dat spreekt me aan. Dat je ook met weinig middelen iets heel belangrijks kunt zeggen.” Wel jammer, vindt Tollens, dat niet iedere fotograaf nieuw werk heeft aangeleverd. Dat snapt ze niet. „Ik wilde zelf wel even schitteren.”

Feriet Tunc maakte zijn foto wél speciaal voor Coolpolitics. Al heeft hij de naakte Anneke er wel achteraf ingefotoshopt. „De golfballen vlogen ons om de oren. Om haar te fotograferen hebben we dus maar een rustiger plekje op het terrein gezocht.”

Bekijk het fotoboek via coolpolitics.nl of haal een gratis exemplaar uit de Boomerang-rekken in het café. Het komt ook op hogescholen te liggen

    • Lineke Nieber