Jaap Jongbloed, bijvoorbeeld, doet een bloedstollende trapezeact

Van kalkoen eten schijn je heel moe te worden. Dat is uiteraard een Amerikaanse wijsheid, want Amerikanen kunnen van elk soort voedsel een nare bijwerking opnoemen, hysterisch als zij zijn. En toch maar dooreten! In dat land!

Goed, tot zover de vlijmscherpe maatschappijkritiek. Kalkoenmoeheid, of turkey coma zoals dat in Amerika heet, kun je mooi als excuus gebruiken als je morgenavond bij de Tros naar het Kerststerrencircus wilt kijken. Ik was bij de opnamen, en het is echt een aanrader. Vooral als je vlak voor de jaarwisseling onverwachts heel veel respect wilt krijgen voor Angela Schijf en Lucille Werner. Die twee vrouwen doen in dat kerstcircus díngen – dat wil je haast niet weten.

Natuurlijk, er zijn ook sterren (en dit programma wordt door de Tros uitgezonden, dus het zijn vooral ‘sterren’) die zich er nogal makkelijk vanaf maken. De Volendamse sterrendelegatie bijvoorbeeld, bestaande uit Nick, Simon en het montere zusje van Jan Smit. Die gaan op de grond liggen en tillen met hun stevige witte Volendamse benen een paar (lichtgewicht) Afrikanen op. Ook Stanley Menzo houdt het simpel: die danst wat in het rond met een grote paraplu in zijn hand terwijl andere oud-voetballers borden op stokjes laten draaien.

Maar er zijn ook sterren die veel werk van hun debuut in het circus gemaakt hebben. Jaap Jongbloed, bijvoorbeeld, doet een bloedstollende trapezeact. Om te oefenen hing hij maanden geleden al een kleine trapeze op in de studio waar Een Vandaag wordt opgenomen, vertelde hij. Dus als je de afgelopen tijd bij het kijken naar Een Vandaag af en toe Wouter Kurpershoek wat verstoord opzij zag kijken, kwam dat waarschijnlijk doordat Jaap Jongbloed in de coulissen van zijn oefentrapeze naar beneden kletterde.

Alle respect dus voor Jaap, maar de echte trapezekoningin is Angela Schijf. Wat Angela Schijf tegenwoordig verder voor werk doet, geen idee, maar ze kan zich net zo goed richten op een volwaardige circuscarrière. Die vrouw wikkelt zich in twee lange lakens, rolt zich naar boven, naar de nok van het circus, en gaat zich vervolgens weer half uitrollen. En dat zonder extra touwtjes (circusterm).

Wat Lucille Werner doet, zeg ik niet: dat moet je in je kalkoencoma zelf maar bekijken. Maar de volgende keer dat je Lingo ziet, zul je denken: pfoe, tóch blij dat Lucille Werner nog leeft. En dat is ook een soort kerstgedachte.

    • Aaf Brandt Corstius