Italiaans verzet tegen keuze voor Air France

De steun van het bestuur van Alitalia ten gunste van Air France-KLM roept in Italië fel verzet op. Politici, van communisten die in de regering zitten tot oud-premier Silvio Berlusconi, kiezen voor de overname door het kleine Italiaanse Air One. De luchtvaartmaatschappij zou zo tenminste in Italiaanse handen blijven.

Politici van de Noordelijke Liga, die een sterke basis heeft in de regio Milaan, dreigen met stakingen en blokkades tegen een bod van Air France-KLM. De gouverneur van Lombardije heeft de steun die het bestuur voor Air France-KLM vrijdag uitsprak, „onaanvaardbaar”genoemd. Maar hij wees er dit weekeinde ook op dat de keuze zal worden gemaakt door de regering van premier Prodi. Die zou binnenkort beslissen wie de partner van Alitalia wordt en het staatsaandeel van 49,9 procent mag overnemen.

Air One zou de dienstverlening op het Milanese vliegveld Malpensa willen handhaven, terwijl Air France-KLM het inefficiënte vliegveld drastisch zou willen inkrimpen ten gunste van het vliegveld Leonardo da Vinci bij Rome. De leider van de vakbond CGIL verklaarde zich gisteren ook tegen de steun van het bestuur voor Air France-KLM. De problemen met Malpensa konden volgens hem alleen door een nationale maatschappij worden opgelost.

Volgens het bestuur zal de positie van Alitalia jegens zijn concurrenten verbeteren indien het wordt geïntegreerd in het netwerk van Air France-KLM, aldus zijn verklaring van vrijdag.

Hoewel de Italiaanse regering met de verkoop van het staatsaandeel beoogt een einde te maken aan de jarenlange politieke inmenging in Alitalia, roept de verkoop opnieuw politieke inmenging op. (AP, Reuters)