Internet Weblog van de dag

De grenzen gaan open German Chancellor Angela Merkel (C) and European Commission President Jose Manuel Barroso (R) smile as Polish border police and German federal police lift up the border gate on the German-Polish border checkpoint in the eastern German town of Zittau December 21, 2007. A minute after midnight the European Union's border-free zone was extended to Czech Republic, Estonia, Hungary, Lithuania, Latvia, Malta, Poland, Slovakia and Slovenia. People from these nations can travel to the existing 15 states of the "Schengen" border-free zone without having to show their passports. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY) REUTERS

Het wegvallen van de grenzen in Europa moet moet de Britten aan het denken zetten, schrijft Juurd Eijsvogel op weblog wereld.

Hij citeert het commentaar van de Financial Times die stelt dat de uitbreiding van de zogeheten Schengen-zone (waarbinnen onder meer zonder paspoort gereisd kan worden) tot 24 Europese landen een goede zaak is.„In veel Europese landen maakt men zich zorgen over de vraag hoe illegale immigranten buiten de deur te houden. Maar dat is slechts een praktisch probleem, aldus de krant, dat in principe niet moeilijker is dan het met de oude grenzen was. „More sensitive is how to deal with what is perceived by the EU’s neighbours as a new Iron Curtain. Thousands of perfectly genuine travellers, shoppers and students are now expected to queue to buy Schengen visas (price up to €60). They deserve a better, hassle-free deal.” De politieke druk om nu te komen tot een gezamenlijke Europese immigratie- en asielpolitiek zal toenemen. ,,As for the UK and Ireland, they should think again about the costs of staying outside, against the benefits of joining. ”

Links naar spraakmakende stukken over internationale politiek worden verzameld door redacteur internationale betrekkingen Juurd Eijsvoogel, chef opinie Marc Leijendekker en buitenlandredacteur Merijn de Waal op weblog nrc.nl/wereld.