Internet Weblog van de dag

Weblog New York van Freek Staps The Empire State Building is illuminated at sunset with green lights in honor of the Muslim holiday Eid-al-Fitr, marking the end of Ramadan, 12 October 2007 in New York. The view is from the Top of the Rock observation deck at Rockefeller Center. AFP PHOTO/Stan HONDA AFP

Weblog New York. ,,Ik schrijf nu al sinds 2000 over vastgoed en ben geïntrigeerd geraakt door de werkingen van de huizenmarkt’’, schrijft correspondent Freek Staps op zijn weblog vanuit New York. Hij vervolgt: ,,Er hangt veel van af (onze welvaart, om te beginnen) en er hangt nogal wat mee samen (overheden, marktpartijen, huiseigenaren). Zolang iedereen maar meer blijft betalen voor nieuwe huizen, zijn we als collectief vrij tevreden; we worden er bijna allemaal beter van.

Mijn vraag is dan alleen of het omgekeerd net zo werkt. Als de huizenzeepbel barst, heeft iedereen daar dan evenzogoed last van?

Vorige week was ik in Florida, bezocht daar Palm Beach County. Vooraf sloeg ik er even een Lonely Planet op na: One of the world’s most elite enclaves, Palm Beach attracts the rich, famous and downright snooty for its winter ’social season’. Et cetera. Lekker warm, veel palmbomen en elke buurtvijver heeft een eigen fontijn. Palm Beach County (een county is de bestuurlijke eenheid tussen staat en gemeente in) is een van de vele Amerikaanse overheden met flinke tekorten (hier nu al 200 miljoen dollar). De oorzaak: teruglopende inkomsten uit gemeentelijke belastingen. Huizen worden minder waard, inkomsten uit de onroerende zaak-belasting nemen af. Minder huizen worden verkocht, daar gaat de overdrachtsbelasting.’’ Lees verder op:

http://weblogs.nrc.nl/weblog/newyork/