‘Grandelletje’ blijft niet uit in Eindhoven

Doelman Franck Grandel werd bekend door zijn blunders bij FC Utrecht.

De ploeg verloor mede door mistasten van de Fransman van de nieuwe koploper PSV.

FC Utrecht-doelman Franck Grandel. Foto ProShots Pro Shots

Franck Grandel is het type doelman dat soms medelijden opwekt. Hij heeft de reputatie van ‘grabbelaar’ en moet wekelijks het tegendeel bewijzen. Tegen PSV schoot de Fransman van FC Utrecht zaterdagavond binnen vijf minuten twee terugspeelballen in paniek in de voeten van een PSV’er. Bij de eerste doeltrap die hij nam, raakte hij de bal per ongeluk eerst met zijn standbeen. „Er staat een spits in de goal”, zong de PSV-aanhang in Eindhoven zich warm.

Grandel (29) werd geboren in Pointe-à-Pitre in het Franse departement Guadeloupe. Hij verliet de Caraïben in zijn zoektocht naar geld om zijn familie te kunnen onderhouden. Scouts van FC Utrecht merkten de donkere, atletische doelman op bij de Franse tweedeklasser Troyes. In mei 2005, vlak na de promotie van de club naar de hoogste divisie, stapte Grandel over naar FC Utrecht.

De toenmalige trainer Foeke Booy bestempelde de Fransman als „een echte prof”, die vol ambitie al met een woordenboek in Utrecht arriveerde. Dezelfde woorden gebruikte assistent-trainer John van Loen, na afloop van het verloren duel met PSV (4-1). „Hij is heel erg rustig. Franck maakt zich niet zo druk. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en is een echte gezinsman. Echt niet zo spectaculair allemaal. Hij traint goed, is nooit geblesseerd en verzorgt zijn lichaam goed.”

In zijn eerste seizoenshelft voor FC Utrecht bleek Grandel een doelman die pijnlijke en soms lachwekkende fouten maakt die zouden uitgroeien tot ‘Grandelletjes’. De Fransman onderschepte voorzetten atletisch, om de bal potsierlijk uit zijn handen te laten vallen. Hij tastte mis bij afstandsschoten die recht op hem afkwamen. En zaterdagavond, tegen PSV, graaide hij na een kwartier naast de bal die boven zijn hoofd terugkwam van de lat. Kenneth Perez raakte de bal wel: 1-0.

„Een blunder, je hoeft geen leek te zijn om dat te zien”, zei Van Loen. „Zo’n bal had ik zelfs vastgepakt. Zonde, want Franck staat goed te keepen de laatste tijd. Hij krijgt vertrouwen van de technische staf en heeft voldoende zelfvertrouwen. Toch maakt hij dan zo’n fout.”

Van Loen vond de ogenschijnlijke onzekerheid van Grandel een makkelijk gezochte oorzaak, maar heeft het ware manco bij de Fransman nog niet gevonden. „Het is een heel aparte keeper, ik kan hem met niemand vergelijken. Franck is een doelman waar we niet altijd hoogte van kunnen krijgen en dat is wel jammer. Hij is niet overdreven gespannen, maar toch ongelukkig in sommige acties.”

FC Utrecht was niet op de hoogte van de merkwaardige missers van Grandel in het strafschopgebied, die doen denken aan zijn landgenoot Fabien Barthez, die wereld- en Europees kampioen werd met Frankrijk. Van Loen toog in 2005 met keeperstrainer Maarten Arts drie keer naar Troyes. „Voor ons was dit nieuw. In Frankrijk vond ik hem alle keren fantastisch.”

In de periode bij FC Utrecht heeft Grandel, op momenten dat een van zijn capriolen de ploeg punten kostte, enkele keren plaats moeten maken. Eerst zat hij op de reservebank ten faveure van Joost Terol, later keepte de huidige tweede doelman Michel Vorm. Trainer Willem van Hanegem ziet geen aanleiding Grandel te vervangen. Van Loen: „Hij maakt op dit moment de beste indruk.”

De populariteit van Grandel bij het eigen publiek valt te betwijfelen. De Fransman kreeg in oktober bij het duel met Ajax in Stadion Galgenwaard vuurwerk naar zijn hoofd geslingerd van een Utrecht-fan. Zaterdagavond hadden meegereisde supporters in het Philips Stadion een spandoek opgehangen met de naam van de 24-jarige Vorm. Het verschil met de status van PSV-doelman Heurelho Gomes is groot. De Braziliaan is in Eindhoven uitgegroeid tot cultfiguur en gedraagt zich daar ook naar. Hij betrekt het publiek in zijn warming-up voor de aftrap en werd onlangs door trainer Jan Wouters en de aanhang gesteund toen hij openlijk kritiek had geuit op de clubleiding.

Grandel had geen schuld aan de andere PSV-doelpunten, van Danko Lazovic, opnieuw Perez en Danny Koevermans. Gomes kon niet voorkomen dat talent Leroy George de eer redde voor Utrecht. Grandel liep met gebogen hoofd van het veld. Hij leek te beseffen dat zijn knappe redding na een geweldige kans van Lazovic niet herinnerd zal worden, zijn ingrijpen voorafgaand aan de treffer van Perez wel.