Film van de dag

Clark Gable en Vivian Leigh in Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939, VS). GONE WITH THE WIND, Clark Gable, Vivien Leigh, 1939. Courtesy Everett Collection

Gone with the Wind. Het Amerikaanse Filminstituut houdt enquêtes onder haar leden over wat zij de beste komedie of horrorfilm vinden (www.afi.com) Een van die vragenlijsten ging over het beste filmcitaat. Dat werd het na 3,5 uur kleurrijk spektakel krachtig door Clark Gable uitgesproken ‘Frankly my dear, I don’t give a damn’. Goed dat producent David O. Selznick in conclaaf is gegaan met de censuurcommissie die het woordje ‘damn’ wat al te krachtig vond, anders was het beroemdste citaat uit de filmgeschiedenis er niet eens geweest. Zelfs in het Amsterdamse Filmmuseum kun je nu T-shirts kopen met Rhett Butlers aan zijn geliefde Scarlett O’Hara geadresseerde slotzin. Racistisch, seksistisch en nostalgisch naar de glorietijd van het Amerikaanse Zuiden, maar wat een entertainment! Max Steiners muzikale thema blijft dagenlang hangen. (Victor Fleming, 1939, VS), BBC2, 12.15-15.45u.André Waardenburg