FBI plande arrestatie 12.000 burgers in 1950

De voormalige directeur van de Amerikaanse federale recherche FBI, John Edgar Hoover, had begin jaren vijftig het plan om ongeveer 12.000 Amerikanen te arresteren omdat zij volgens hem een gevaar voor de nationale veiligheid waren.

Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven documenten waar The New York Times uit citeert. Hoover stuurde zijn plan op 7 juli 1950, twaalf dagen nadat de Korea-oorlog was begonnen, naar het Witte Huis. Het voorzag in de detentie van verdachte Amerikanen in militaire gevangenissen.

Hoover wilde dat de toenmalige president Truman zou verkondigen dat de arrestaties nodig waren om „het land te beschermen tegen spionage, landverraad en sabotage”. De FBI zou „alle individuen die potentieel gevaarlijk waren” voor de nationale veiligheid gevangennemen, aldus het voorstel. De arrestaties zouden uitgevoerd worden onder een arrestatiebevel dat aan een lijst met namen was gehecht.

De namen waren onderdeel van een index waar Hoover jarenlang aan had gewerkt. „De index bevat nu ongeveer 12.000 individuen, van wie zo’n 97 procent Amerikaans staatsburger is”, schreef hij. The New York Times gaf geen details over de identiteit van de verdachten.

„Om de arrestaties mogelijk te maken, schort de aankondiging het habeas corpus-bevelschrift op”, aldus het document. Het eeuwenoude rechtsbeginsel habeas corpus geeft iedere gevangene het recht zijn detentie te laten toetsen door een rechter. In de Amerikaanse grondwet staat dat dit beginsel niet mag worden opgeschort „behalve als, in het geval van een opstand of invasie, de openbare veiligheid het vereist”. Het plan van Hoover breidde deze clausule in de grondwet uit met een „dreigende invasie” of een „aanval op Amerikaanse troepen in legaal bezet gebied”.

De beslissing van de regering Bush om gevangenen zonder proces jarenlang vast te houden op Guantánamo Bay heeft habeas corpus weer actueel gemaakt. Na de aanslagen van 11 september heeft Bush een besluit genomen dat de VS toestaat om verdachten voor onbepaalde tijd vast te houden zonder verhoor, advocaat of formele aanklacht. In september 2006 heeft het Congres een wet aangenomen die habeas corpus opschort voor iedereen die wordt aangeduid als ‘onwettige vijandige strijder’.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het plan van Hoover vrijdag vrijgegeven samen met andere documenten uit de Koude Oorlog van 1950 tot 1955.