Elke ploeg kan van elke andere ploeg winnen

Geert den Ouden juicht nadat hij Excelsior op 2-0 heeft gezet. Achter hem Ajax-doelman Maarten Stekelenburg en verdediger John Heitinga. Foto Carla Vos/Cor Vos Rotterdam - voetbal - eredivisie - Excelsior - Ajax - uitzinnige vreugde na de 2-0 van Geert den Ouden - Foto Carla Vos/Cor Vos ©2007 Vos, Carla;Vos, Cor

Als de nummer achttien van de eredivisie eenvoudig kan winnen van de (onttroonde) koploper, is het niet vreemd te concluderen dat de nivellering in de hoogste afdeling van het betaald voetbal doorzet. Excelsior raakte dit jaar twee sterke basisspelers kwijt aan Feyenoord (Andwelé Slory, Luigi Bruins) en miste tegen Ajax nog eens vijf spelers wegens ziekte, blessures en een schorsing. Desondanks won de club met de kleinste begroting van de eredivisie voor het eerst in de historie van Ajax.

De clubs speelden tot gisteren 29 keer tegen elkaar in de eredivisie, sinds 4 oktober 1970. Excelsior, zo blijkt uit gegevens van Infostrada Sports, behaalde toen één van de vier gelijke spelen tegen Ajax. De club uit Amsterdam won 24 onderlinge duels. Doelsaldo tot gisteren: 83-16 in het voordeel van Ajax.

Interim-trainer Adrie Koster wilde achteraf het nauwelijks bespeelbare veld niet als excuus aanvoeren. Excelsior heeft geen veldverwarming. Daarom was de grasmat de afgelopen dagen afgedekt tegen de vorst. Zaterdag nog kon directeur Simon Kelder zich niet voorstellen dat het duel op Woudestein door zou gaan bij dooi. Het kwik steeg inderdaad tot boven nul, maar scheidsrechter Bas Nijhuis besloot, met het drukke voetbalprogramma van de komende maanden in het achterhoofd, toch te laten voetballen. „Het veld was dan weer zacht dan weer hard”, klaagde Ajax-trainer Koster voor de radiomicrofoon. „Ik vind niet dat er onder deze omstandigheden gevoetbald had moeten worden. Maar door het veld hebben we niet verloren. Dat kwam door persoonlijke fouten en het missen van kansen. Overigens treedt er wel een steeds grotere nivellering op. Niemand steekt er in de eredivisie meer bovenuit.”

Ajacied Jurgen Colin blunderde al na dertig seconden. De vervanger van de zieke George Ogararu verloor een duel van Kees Luijckx. Mitchell Piqué zette Excelsior vervolgens op voorsprong. Een nieuwe tegenslag voor Colin, die bij Ajax al zo vaak werd verguisd na defensieve fouten. De door de vorige Ajax-trainer Henk ten Cate aangetrokken vleugelverdediger werd in de rust gewisseld voor jeugdspeler Jan-Arie van der Heijden. Maar ook zonder Colin begon Ajax slap aan de tweede helft. Geert den Ouden vergrootte de voorsprong voor Excelsior, Hedwiges Maduro deed voor Ajax wat terug (2-1). Volgens Koster verdiende Luis Suarez een strafschop, maar de Uruguayaanse aanvaller heeft inmiddels zoveel fopduiken in het zestienmetergebied gemaakt, dat het voor een scheidsrechter nauwelijks meer in te schatten is of hij een stukje theater opvoert of echt wordt getackeld.

Ajax wil in de maand januari geen enkele speler laten vertrekken. Er is belangstelling voor John Heitinga, Maduro (beiden Valencia) en Urby Emanuelson (Tottenham Hotspur). Ajax zou Khalid Boulahrouz op het oog hebben als vervanger van Heitinga. Koster: „Dat is voor mij nieuw. We hebben de intentie met de huidige selectie het seizoen af te maken.”

Dat zijn geen woorden die trainer Louis van Gaal van AZ zal bezigen. Zelfs niet na de komst van de nieuwe aanwinst Simon Poulsen. De Deen vult de vacature op die aan de linkerkant van het middenveld is ontstaan door de langdurige blessures van Stijn Schaars en Maarten Martens. Nadat een dag eerder de Mexicaanse verdediger Hector Moreno was gepresenteerd, vindt Van Gaal dat zijn team ook nog behoefte heeft aan een scorende spits. Hij ziet dat wekelijks bevestigd, ook gisteren weer in het thuisduel tegen Roda JC waarin AZ weer punten verspeelde: 1-1. „Met het vertrek van Shota Arveladze en Danny Koevermans hebben we 55 doelpunten ingeleverd”, zegt Van Gaal nu. „Dat moet worden gecompenseerd.”

AZ verloor in Alkmaar niet alleen punten, het raakte Sebastien Pocognoli (knie) en Barry Opdam (hamstrings) voor langere tijd kwijt met blessures.

Ook in Nijmegen bij NEC-Feyenoord bleken de krachtsverschillen tussen een hooggeplaatste ploeg en een lage middenmoter gering. Feyenoord-trainer Bert van Marwijk erkende tegenover het persbureau ANP dat zijn team in de eerste helft onder de maat was gebleven. „NEC bleek zelfs de betere ploeg. Ik was pissig op mijn spelers en blij met een ruststand van 0-0. Ik vind mijn team nog iets te sociaal, het mag best wel wat harder. Gelukkig kwamen we in de tweede helft wel aan voetballen toe. Toch heb ik geen moment rustig op mijn stoel gezeten.”

Jonathan de Guzman maakte na rust twee doelpunten voor Feyenoord. Bij de eerste treffer speelde Andwelé Slory een hoofdrol. Hij had een mooie dag, want zijn oude club Excelsior versloeg concurrent Ajax. Zijn vriend Mitchell Piqué nam ook nog eens een doelpunt voor zijn rekening. „Hij had tegenover mij wat goed te maken, want zijn hondje plaste onlangs op mijn schoenen”, aldus Slory. Feyenoord klom door de 2-0 zege naar de tweede plek achter PSV, en heeft nu Ajax weer achter zich.

FC Twente behaalde zaterdagavond een overwinning op Heerenveen (1-2). De Braziliaanse topschutter Afonso Alves vierde bij de Friese club na een lange schorsing zijn rentree met een treffer, maar hij miste ook een strafschop.

En VVV maakte tegen Vitesse (2-0 zege, twee doelpunten Nordin Amrabat) eveneens duidelijk dat elke ploeg dit seizoen van elk team kan winnen en verliezen.