een weekeinde vol voetbal

VVV-Venlo heeft voor Nordin Amrabat, uitblinker en matchwinnaar in het duel met Vitesse (2-0), een mediastop afgekondigd. „We moeten hem in bescherming nemen”, verklaarde trainer André Wetzel. „Die jongen is helemaal over zijn toeren door alle aandacht voor hem. Over enkele weken mag iedereen weer met hem praten, nu even niet.”

Frank Rijkaard (45) heeft geen behoefte terug te keren als coach van het Nederlands elftal. De trainer van Barcelona zei dat tegen de NOS-televisie op de vraag of hij de ambitie heeft Marco van Basten volgend jaar na het EK op te volgen. Rijkaard was van januari tot augustus 1998 bij Oranje assistent-trainer van Guus Hiddink, waarna hij de leiding overnam tot en met het EK in Nederland en België in 2000. Zijn elftal bereikte de halve finale.

Koploper Internazionale heeft in de Italiaanse Serie A de stadsderby tegen AC Milan met 2-1 gewonnen. Milan, vorige week nog gekroond tot wereldkampioen clubteams, kwam nog wel op voorsprong door een goal van Andrea Pirlo, maar Julio Ricardo Cruz en Esteban Cambiasso stelden de zege voor Inter alsnog veilig.

Een neef van AC Milan-spits Ronaldo is in Rio de Janeiro doodgeschoten. Een onbekende nam vanuit een auto een groepje mensen voor een drogisterij onder vuur. De 23-jarige Igor Nazario de Lima was een van de drie doden. Eén persoon raakte gewond. De toedracht is volgens de politie nog onbekend. Geen van de slachtoffers had een strafblad. Nazario de Lima werkte als vertegenwoordiger voor een medicijnenfabrikant.

Arsenal gaat voor de twaalfde keer in de historie als koploper van de Premier League de kerst in. De club van Arsène Wenger was de gelukkigste in de derby tegen Tottenham Hotspur (2-1). Invaller Nicklas Bendtner maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt bij zijn eerste balcontact. Robbie Keane had twee minuten daarvoor een strafschop gemist voor Tottenham. „Ik vind dat we geluk hebben gehad”, zei Wenger. Emmanuel Adebayor bracht Arsenal, zonder de geblesseerde Robin van Persie, vlak na rust op voorsprong. Dimitar Berbatov zorgde in de 66ste minuut voor de gelijkmaker. Tottenham won sinds november 1999 niet meer van Arsenal.

Cristiano Ronaldo hield Manchester United in de kampioensrace. De Portugees was met twee doelpunten verantwoordelijk voor de 2-1-zege op Everton. Zijn laatste en winnende treffer viel vlak voor het einde. Bij de stand 1-1 schoot Ronaldo vanaf elf meter raak. De strafschop was toegekend na een overtreding van oud-Ajacied Steven Pienaar op Ryan Giggs. Tim Cahill scoorde voor de bezoekers. Het was de eerste nederlaag voor Everton in veertien duels.

Chelsea nam drie punten mee uit Blackburn. De Londenaren wonnen de uitwedstrijd bij de Rovers met enig geluk. Joe Cole was de maker van de enige treffer. Blackburn Rovers was lange tijd een stuk beter, maar miste de finesse voor het vijandelijke doel. Chelsea zag de lijst met geblesseerden opnieuw groeien. Doelman Petr Cech verliet het veld met een heupblessure.

Real Madrid bracht Barcelona een gevoelige klap toe in de strijd om de titel in de Primera Division. Het elftal van trainer Bernd Schuster, oud-speler van Barcelona, won de uitwedstrijd in Camp Nou voor 98 duizend toeschouwers met 1-0. Julio Baptista maakte in de 36ste minuut de enige treffer. Ruud van Nistelrooy en Wesley Sneijder behoorden tot het basiselftal van Real, Arjen Robben viel in.

Liverpool bleef in het spoor van de koploper, door de thuiswedstrijd tegen Portsmouth met 4-1 te winnen. Fernando Torres scoorde tweemaal. Liverpool heeft zeven verliespunten meer dan Arsenal. Dirk Kuijt speelde de hele wedstrijd. Ryan Babel mocht na ruim een uur invallen.

Voetballers verdienen te veel. Dat vindt Norbert Lammert, voorzitter van het Duitse parlement (Bondsdag). Hij hekelde in Bild de extreme salarissen die de Duitse topclubs betalen aan hun spelers. „Ik ben boos over de steeds toenemende excessen.” Vooral Bayern München moest het ontgelden. De club spendeerde afgelopen zomer bijna zeventig miljoen euro aan nieuwe spelers en gaf onlangs weer veel uit voor het 18-jarige talent Breno. „Als de rijkste Duitse voetbalclub een Braziliaanse tiener koopt voor 14 miljoen euro en hem een salaris geeft dat de meeste gezinnen na jaren hard werken nog niet verdienen, dan is er iets goed mis.”