Bijna geen gesproken tekst en veel typische mime-acts

Foto Ben van Duin Dolores Golden Palace regie Ingrid Kuipers spel:Suzanne Bakker,Mark Bellamy,Yahya Gaier Duin, Ben van

Theater

Dolores door Golden Palace

Tournee t/m 29 maart. Info: www.goldenpalace.nl. ***

De alleenstaande papa houdt zoveel van zijn dochter dat hij haar opsluit. Hij kleedt haar aan, geeft haar boterhammen met pindakaas, en geeft haar zelf les. Maar dan staat de buurjongen voor de deur, voor een kopje suiker. De indringer zet alles op scherp.

Golden Palace schetste in De buikspreekster (2000) al een moeder die haar zoon niet kon loslaten. Nu zijn vader en dochter aan de beurt. De mimegroep van Ingrid Kuijpers, wisselt bewegingstheater af met gesproken delen, en het zingen van evergreens die door de tragikomische context een verheven, troostrijke functie krijgen.

Dolores is in het oeuvre een voorstelling die dicht tegen de klassieke mime aanligt: bijna geen gesproken tekst en veel ruimte voor typische mime-acts. Het gevoel naar pure mime te kijken wordt ook veroorzaakt door speler Marc Bellamy, die met zijn oer-Britse maniertjes doet denken aan de slapstickhelden van de stomme film. Suzanne Bakker speelt op onverstoorbare wijze de dochter en zingt mooi helder Cole Poters My Heart Belongs to Daddy en Jaap Valkhoffs Diep in mijn hart, zichzelf begeleidend op ukelele. Wat opvalt is haar geestige, precieze imitatievermogen, dat ze ook uitbuit in het napraten van grammofoonplaten met Engelse spraakles.

De meest vrije en daarom dankbaarste rol is voor Yahya Gaier, die ook uitblonk in De buikspreekster en andere voorstellingen van Golden Palace, en in de speelfilm Het schnitzelparadijs. Met zijn kleine, elastische lijf, grote bruine ogen en zijn grote arsenaal aan aarzelende, stuntelige bewegingen – eindeloos opgerekt – wekt hij als vanzelf lach en ontroering op.

Hoe sterk Bellamy en Bakker ook hun vader-dochter tragiek uitspelen, deze dient slechts als raamwerk voor de verbazingwekkende acts van Gaier, die hard op weg is zo sterk te worden als de mimegrootheden Jim van der Woude en René van ’t Hof. Gaier speelt hier drie prachtige rollen: de buurjongen die eindeloos knoeit met suiker, een denkbeeldig driejarig zusje from hell dat héél stout is, en de pizzakoerier die zo graag de perfecte ober wil zijn, dat hij wijn en glazen en kaarsjes meebrengt, en de tiramisu komt nabezorgen door het luchtrooster.