Barcelona verliest thuis van Real

Koploper Real Madrid heeft FC Barcelona gisteravond een gevoelige nederlaag toegebracht in de Spaanse competitie. De Madrilenen wonnen de topper in stadion Camp Nou met 1-0 door een treffer van de Braziliaan Julio Baptista in de 35ste minuut. Barcelona had dit seizoen tot gisteren alle thuisduels gewonnen.

Voor Real Madrid was het de tweede competitiezege op het veld van de grote concurrent in 24 jaar. Door de overwinning heeft Real een gat van zeven punten geslagen met Barcelona. Espanyol klom naar de derde plaats door een overwinning bij Atletico Madrid (2-1).

De zege van Real was verdiend. Barcelona miste voorin de creativiteit van de geblesseerde Argentijn Lionel Messi. Ook Thierry Henry speelde niet; Frank Rijkaard hield hem op de bank. De Nederlandse coach gunde het Braziliaanse troetelkind Ronaldinho wel een basisplaats, ondanks zijn matige vorm dit seizoen.

De Braziliaan kon er met Samuel Eto’o niet voor zorgen dat de thuisclub de score van honderd procent in eigen huis dit seizoen vasthield. Rijkaard liet in de slotfase de talenten Giovani (18) en Bojan Krkic (17) nog invallen. Ze zorgden wel voor nieuw elan, maar niet voor de broodnodige treffers. Sinds het seizoen 2004-2005 was het niet meer voorgekomen dat Barcelona voor de competitie niet in eigen huis scoorde.

Trainer Bernd Schuster van Real Madrid, zelf jarenlang speler van Barcelona, liet Ruud van Nistelrooy en Wesley Sneijder beginnen. Van Nistelrooy was bij de enige treffer van Baptista de aangever. Sneijder speelde 79 minuten en onderscheidde zich met enkele gevaarlijke vrije trappen. De laatste minuten mocht ook Arjen Robben aan Madrileense kant meedoen.

„We hebben Barcelona zo veel mogelijk van ons doel weggehouden”, verklaarde Schuster, die als trainer zijn eerste klassieker meemaakte, de zege van de koploper. „Maar het ging niet gemakkelijk. Het is ook nog te vroeg om over de titel te praten, ook al is het gat nu zeven punten.”

Frank Rijkaard gaf toe dat het voor zijn team en de honderdduizend Catalanen op de tribune een lastige avond was geweest. „De treffer van Real bracht veel schade aan. We verloren daarna veel ballen, terwijl de defensie van Real goed georganiseerd stond. Real deed precies wat het moest doen.”

Valencia sloot zaterdag een roerige week met spektakel af. De club van trainer Ronald Koeman keek tijdens de uitwedstrijd bij Real Zaragoza binnen een half uur tegen een achterstand van 2-0 aan, maar voorkwam een nieuwe ontgoocheling door twee treffers in het laatste kwartier: 2-2.

Valencia, al vijf duels zonder zege, dankte het puntje aan doelpunten van Nikola Zigic en David Silva. In tegenstelling tot de vorige wedstrijden kon Koeman dit keer niet klagen over een gebrek aan passie. Hij zag zijn ploeg voor elke meter knokken. (ANP)