Als een mitrailleur spuugt hij pingpongballetjes uit

Cascade Dance!

Circus

Cascade Dance!

T/m zo. 30 dec, stadsschouwburg Utrecht. www.stadsschouwburg-utrecht.nl ****

Clown Micha wil ook zo graag jongleren. Glunderend klimt hij op zijn stoel: een Disney-achtig personage dat eerst teder tegen de clown aanschurkt en hem nu bemoedigend toeknikt. Plechtig haalt Micha een plastic zakje uit de diepe zakken van zijn veel te grote broek, en stuurt het langzaam fladderend de lucht in. Triomfantelijk gezicht; applaus van het publiek. Dan pakt hij er nog één, en nog één, tot hij vier, vijf, zes zakjes omhoog houdt in een komisch slowmotion jongleer-luchtballet. Publiek uitzinnig; diepe buiging van zowel clown als stoel.

De Oekraïense clown-nieuwe-stijl (dus zonder pruik en rode neus) vormt samen met de dansers van Het Internationaal Danstheater (HID) voor de jeugd, de rode draad van circusvoorstelling Cascade Dance! in de Utrechtse Stadsschouwburg. Voor de 19de keer is dit theatrale circus – zonder dieren maar met fraai vormgegeven variété- en acrobatieknummers – neergestreken in Utrecht.

Het internationale gezelschap van artiesten, uit Rusland, China, Frankrijk, Zwitserland, Vietnam, wordt bij hun performances begeleid door een live-orkest onder leiding van Martien de Kam. In het fraaie voorstellingsontwerp zit het orkest bovenop een verhoogd plateau, waaronder de artiesten in hoog tempo op en af komen.

De acts zijn traditioneel, met soms een modern tintje. Zo verpakt het Russische Duo Rubtsov hun jongleer- en acrobatiekact, met vrolijke, rode bolhoedjes, in een sensuele tangodans. Danseres Ekaterina Rubtsova vangt, staande op een wankele stapel stoelen, één van de hoedjes op haar hooggehakte voet, terwijl ze haar been bijna verticaal langs haar lijf omhoog gestrekt heeft.

De Moskouse danser Alexander Rizaev verbluft door even terloops als hij in een spagaat glijdt, er spontaan, zonder steun, ook weer uit op te rijzen, alsof de beweging achterstevoren wordt afgespeeld. Klassiek is de esthetische luchtacrobatiek van het Brits-Franse duo Kris en Christelle. Ondanks de enorme inspanning die het hangen aan hun lange riemen moet kosten, slagen zij erin een verrassend intiem en teder luchtballet te creëren, waarin het zwaaiend en tuimelend achtervolgen van de ander soms even kort tot een hartstochtelijke omhelzing leidt.

Humoristisch hoogtepunt van de avond is de charismatische Spaanse jongleur Picaso jr., die met zijn mond in moordend mitrailleurtempo vijf pingpongballetjes uitspuwt en opvangt, en die zes bordjes in een onwaarschijnlijke boomerangzwaai ver het publiek in werpt, om ze achteloos weer op het podium op te wachten.

Als er iets van deze vermakelijke familievoorstelling moet worden genoemd dat misschien wat minder geslaagd is, dan zijn het de ietwat uitvoerige entr’actes van het HID, dat zich met koddige dansjes en blije grimassen wat al te veel op het allerjongste deel van het publiek richt. Maar wanneer zich de volgende, wervelende act aandient, is deze kleine ergernis algauw weer vergeten.