Ajax schrijft ‘geschiedenis’ op Woudestein

Gisteren liet Ajax dure punten liggen tegen Excelsior: 2-1.

De ploeg moet nu PSV en Feyenoord voor zich dulden in de strijd om de landstitel.

Voor het eerst in zijn bestaan heeft Ajax van Excelsior verloren. Op Woudestein in Rotterdam morste het elftal van trainer Adrie Koster dure punten in de strijd om de landstitel. „Dit is allemaal heel pijnlijk. Van Excelsior mag je natuurlijk nooit verliezen. Als je mee wilt doen om de prijzen, dan mag je dergelijke wedstrijden onder geen enkele omstandigheid verliezen”, sprak Koster op een persconferentie na de historische 2-1. Saillant detail is dat AZ vorig seizoen op de laatste speeldag het kampioenschap uit handen gaf na verlies tegen Excelsior.

Ajax moest door de tweede competitienederlaag in dit seizoen PSV (4-1 overwinning tegen FC Utrecht) en Feyenoord (2-0 zege bij NEC) op de ranglijst voor zich dulden. Koster had het er moeilijk mee. „Vandaag zat zo’n beetje alles tegen. Ik vind het een beetje gemakkelijk nu over het veld te klagen. Maar er had natuurlijk nooit gespeeld mogen worden. Beide teams hadden er last van. Maar wij, die het spel moesten maken, waren het meeste in het nadeel.” De trainer van Ajax benadrukte dat de slechte toestand van de door vele vrijwilligers sneeuw- en ijsvrij gemaakte grasmat niet de hoofdoorzaak was van de nederlaag. „We hebben veel te veel kansen gemist en de doelpunten te gemakkelijk weggegeven.”

Na een fout van Jurgen Colin kon Mitchell Piqué binnen een minuut de score openen voor Excelsior. Vlak na rust zorgde clubtopscorer Geert den Ouden voor 2-0. Hedwiges Maduro verkleinde in de 63ste minuut het verschil tot één doelpunt. Klaas Jan Huntelaar, Luis Suarez en invaller Albert Luque misten uitstekende kansen op een tweede treffer. Arbiter Nijhuis ontnam Ajax een mogelijkheid op de gelijkmaker. Hij oordeelde als enige in het stadion dat Suarez in de 86ste minuut vrijwillig in het strafschopgebied naar de grond ging. Hij gaf de spits, die de reputatie heeft een ‘duikelaar’ te zijn, ook nog een gele kaart. „Schandalig”, vond Koster. „Die jongen heeft de schijn misschien tegen, maar een strafschop is een strafschop.”

In Nijmegen was Jonathan de Guzman de gevierde speler bij Feyenoord. De Canadese middenvelder maakte beide goals tegen NEC. Trainer Bert van Marwijk erkende volmondig dat zijn team in de eerste helft te weinig had laten zien. „NEC was zelfs de betere ploeg. Ik was daarom blij met 0-0 in de rust, maar ik was wel vrij pissig op mijn spelers. Gelukkig kwamen we in de tweede helft wel aan voetballen toe. Toch heb ik geen moment lekker rustig op mijn stoel gezeten.”

AZ slaagde er drie dagen na de uitschakeling in het toernooi om de UEFA Cup niet in voor eigen publiek Roda JC te verslaan, 1-1. Het elftal van trainer Louis van Gaal speelde een matige wedstrijd en dwong weinig kansen af. Vooral de tweede helft was ondermaats. Van Gaal zag bovendien David Mendes da Silva en Sébastien Pocognoli geblesseerd uitvallen. Ryan Donk mocht daardoor als invaller weer eens meedoen, voor het eerst sinds eind oktober.

Graziano Pellè, die de voorkeur kreeg boven Simon Cziommer, scoorde al na vijf minuten voor AZ. Roda-doelman Bram Castro liet de bal los na een aanval, waarna de Italiaanse spits simpel kon binnen schieten. Roda oordeelde dat hij de bal uit handen van Castro trapte, arbiter Dick van Egmond niet. In de tweede helft kopte Jeanvion Yulu-Matondo na een vrije trap van Hadouir knap de gelijkmaker binnen. Roda kreeg in de slotfase kansen op de winnende treffer, voor AZ raakte Ari de lat.

FC Twente behaalde een knappe zege bij Heerenveen (1-2), dat eindelijk weer over Afonso Alves kon beschikken. De Braziliaanse spits vierde na een lange schorsing zijn rentree met een doelpunt. Hij miste ook een strafschop. FC Twente dankte de zege aan doelpunten van Blaise N’Kufo en Romano Denneboom. „Uiteraard ben ik heel tevreden. Het was een levendige wedstrijd, waarin wij op de goede momenten aan de goede kant van de medaille zaten”, vond trainer Fred Rutte van Twente. Bij de tweede treffer, van Romano Denneboom, ging Gianni Zuiverloon namens Heerenveen in de fout. De verdediger schoot de bal zomaar bij zijn tegenstander in de voeten.