Aanhang Thaksin wint in Thailand

Sympathisanten van de verbannen oud-premier Thaksin Shinawatra hebben in de verkiezingen van gisteren in Thailand een royale overwinning behaald. Deze eerste verkiezingen na de staatsgreep van 19 september vorig jaar tegen Thaksin hebben de heersende militairen in grote verlegenheid gebracht.

De Partij van de Volksmacht kreeg net niet genoeg steun voor een absolute meerderheid, maar hun leider Samak Sundaravej deelde gisteravond al mede: „Wat Thaksin vijf jaar geleden voor de mensen in Thailand heeft gedaan, zit nog diep in hun harten.” De Democratische Partij, waarnaar de voorkeur van het klassieke establishment en het leger uitging, kreeg ongeveer een derde van de stemmen.

Bijna veertig miljoen stemgerechtigde Thais brachten gisteren hun stem uit. In Bangkok vormden zich al vroeg lange rijen mensen in gele en roze poloshirts – de kleuren van de beminde koning Bhumibol – voor de stemlokalen. En ondanks oproepen van de koning de afgelopen dagen tot „eenheid”, betekent de uitslag dat de verdeeldheid van het land opnieuw is bevestigd. Want de aanhang van Thaksin en die van de overige partijen staan vooralsnog onverzoenlijk tegenover elkaar.

De komende dagen blijft de situatie onoverzichtelijk, is de verwachting, omdat van diverse kanten de uitslag wordt aangevochten en de kiescommissie 157 klachten over stembusfraude ontvankelijk heeft verklaard. Dit betekent dat een definitieve uitslag nog enige tijd op zich zal laten wachten en partijen mogelijk nog veroordelingen boven het hoofd hangen.

Achtergrond: pagina 5