Zalig Kerstmis in Egypte

Het liefst gaan ze alle feestdagen weg, maar dat is lastig aan de familie te verkopen. Compromis: thuis met de Kerst, weg met Oud en Nieuw. „Dat is nog net draaglijk.”

Weg met de feestdagen, om ouders, schoonfamilie, opa’s en oma’s niet hoeven te bezoeken Foto Reuters/Eric Gaillard Two women take part in the 63rd Christmas bath in Nice, southeastern France, December 16, 2007. 260 swimmers attended the bath in 15 degrees Celcius (59 degrees Fahrenheit) water temperature as cold weather conditions prevailed in France REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE) REUTERS

Sarah Mollink (30) heeft het zo geregeld, dat ze nog maar eens in de vier jaar kerstmis thuis bij haar familie viert. Dat gaat zo: het eerste jaar brengt ze de feestdagen door bij haar schoonfamilie, het jaar erop gaan zij en haar vriend op vakantie, de ene keer met de auto-en-rijden-maar, de andere keer met het vliegtuig, naar Londen bijvoorbeeld. Het derde jaar viert ze Kerst bij haar eigen familie, het vierde jaar is ze weer weg met de Kerst. En zo verder. „Eén keer in de vier jaar thuis met de Kerst is nog net draaglijk”, verklaart Mollink haar systeem.

Niet iedereen krijgt warme gevoelens bij de gedachte aan een oneindig kerstdiner met ouders of schoonouders, aan een tafel met bling bling en nepsneeuw. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas gaan veel mensen weg met de feestdagen, omdat ze onder de verplichting uit willen komen om ouders, schoonfamilie en opa’s en oma’s te bezoeken. „En de selectie hè”, zegt Bakas. „Wie krijgt een bezoek op Eerste Kerstdag? A, B, of C? Doen we een kerstbrunch met D, of toch een kerstdiner met E? Dus om mensen niet te hoeven beledigen en teleurstellen zeggen ze: schattebout, ik ben weg.”

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaan dit jaar zo’n 700.000 Nederlanders op vakantie met de feestdagen. Een stijging van vijftigduizend ten opzichte van vorig jaar. Ook de jaren daarvoor schommelde het aantal tussen de 600.000 en 650.000. Dit jaar zijn het er volgens het NBTC ineens meer, doordat de kerstdagen doordeweeks vallen en veel mensen daardoor vijf dagen achter elkaar vakantie hebben.

Vooral het kerstarrangement is populair, leert een kleine rondgang langs reisbureaus. „Een excursiereis van meestal vier of vijf dagen, maar dan met een kersttintje”, legt Joyce Baggerman van Holland International Snellevliet uit. „Een bus vol mensen gaat naar Duitsland of Oostenrijk en iedere dag is er een excursie, naar een kerstmarkt bijvoorbeeld. En met de kerstdagen natuurlijk een kerstdiner.” Bij Gerard Borgeld Reizen zijn de kerstarrangementen uitverkocht en ook bij reisbureau Marijke Goodbookers zijn ze populair. „Want, dan heb je ook Kerst”, zegt Marijke Abbekerk: „Maar met je eigen gezin, zonder de hele familie erbij.”

Sarah Mollink gaat op vakantie met de Kerst, omdat ze zogezegd een kersttrauma heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. „Mijn moeder heeft ook een trauma, die is op mij overgewaaid. Zij was altijd alleen met de Kerst, omdat haar moeder ging wandelen. Mijn moeder ruimde die dag dan het hele huis op. Daarom stofzuigt ze nu altijd met Kerst, denk ik. Dan zitten wij een film te kijken en gaat zij stofzuigen.”

„We proberen het altijd wel, het gezellig te maken”, vervolgt ze. „Maar dan gaan we ineens risken, terwijl we dat nóóit doen. En dan krijgen we altijd ruzie. Terwijl we nooit ruzie maken. We beginnen heel monter en vrolijk, maar het eindigt altijd met tranen en het bord dat door de lucht vliegt. We willen allemaal winnen. Dus het gaat hard tegen hard.” Eén keer, zegt Mollink, vergat haar moeder zelfs boodschappen te doen. „Ze zag dat kerstdiner gewoon niet zitten. Ze heeft toen zuurkool of zo gemaakt, iets wat we nog in de kast hadden staan. ‘We eten gewoon zuurkool’, zei mijn moeder.”

Evelyn van Dijk (32) stelt haar vluchtgedrag meestal uit tot dat andere verplichte feestnummer: oud en nieuw. „Als je begin december nog niet weet wat je doet met oud en nieuw, ben je te laat. Iedereen wacht af. Niemand durft een knoop door te hakken, want straks zeg je ja tegen het ene feestje en is iedereen op het andere feestje. En daar zijn dan natuurlijk geen kaartjes meer voor. Nu hoef ik niet na te denken met wie ik ga, waar ik naar toe ga en heb ik nog kaartjes nodig. Want ik wil helemaal niet in oktober al hoeven nadenken over kaartjes, daar word ik simpel van.”

Zo vierde Van Dijk in voorgaande jaren oud & nieuw in Londen, Parijs, Syndey en Brussel. Dit jaar wordt het Granada. De Zuid-Spaanse stad ligt tegen de besneeuwde Sierra Nevada. „Zondags, de dertigste, gaan we een dag skiën en daarna zien we wel”, aldus Van Dijk.

De meeste mensen, zestig procent, gaan net als Mollink en Van Dijk naar het buitenland, zegt het NBTC. Duitsland is veruit de populairste bestemming, met Oostenrijk als goede tweede. Twintig procent gaat met het vliegtuig. Maar veruit de meeste Nederlanders die naar het buitenland gaan, zo’n zestig procent, pakt de auto.

Sarah Mollink rijdt Eerste Kerstdag met haar vriend richting Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, als er maar sneeuw ligt. „We weten nog niet precies waar we zullen eindigen, maar dat is ook de bedoeling. Ik boek niks, die kerstdagen liggen al zo vast, dat ik dit open wil laten. We nemen onze schaatsen mee, onze ski’s en gaan gewoon rijden. Onze tent slaan we op ergens in een dal.”

Overigens zal Kerst en de jaarwisseling helemaal ontvluchten tegenwoordig moeilijk worden. Ook moslim, hindoe –en boeddhistische landen doen eraan mee, ongeacht hun jaartelling, of religie. „Kerst internationaliseert”, zegt Adjiedj Bakas, die zelf met de feestdagen naar Cambodja vlucht, omdat hij geen zin had te moeten kiezen uit alle uitnodigingen die hij kreeg. „Je moet niet denken dat als je naar islamitisch Egypte gaat, dat je dan geen Kerst hebt. Alle hotels doen eraan mee, ze pakken uit met kerstbomen, kerstballen, een kerstdiner met alle toeters en bellen. Of kijk naar Thailand. Je zou denken, het is een boeddhistisch land, dus daar is geen Kerst. Nou, nee hoor; service van het hotel, voor de toeristen.”

Compleet afschaffen die kerstdagen zou wat betreft Mollink dan ook ideaal zijn, maar omdat dat nu eenmaal niet gaat, heeft ze een op een-na-beste oplossing: „Als ze het nou eens een beetje zouden spreiden; dat bepaalde groepen kerst op andere dagen vieren. Zou dat kunnen?”