WIJ VROUWENVOETBALLERS

‘Een drama’, ‘Lekker weghalen die kankerzooi’. Op de supporterswebsite groengeelhart.nl werd het team van ADO Den Haag Vrouwen in augustus bij de start van de Eredivisie Vrouwen met weinig vleiende bewoordingen welkom geheten. De scepsis verdween snel. Het mannenteam van de Haagse club bungelde onderaan in de Eerste Divisie en de vrouwen gingen aan de leiding in de nieuwe competitie. ‘Beter dan de mannen’, zongen de supporters bij de thuiswedstrijden van het vrouwenteam.

Haar speelsters moesten eerst afrekenen met het vooroordeel dat vrouwen niet kunnen voetballen, zegt trainer Sarina Wiegman. Met hun passie wisten ze de mannelijke fans zo snel te overtuigen. ‘Ze zien nu dat we afgetrainde atleten zijn die echt een balletje kunnen trappen.’

Met de yell ‘Haags kwartiertje’ wordt het mannenteam altijd aangespoord tot een slotoffensief. Bij de vrouwen is die kreet verworden tot ‘Haagse tieten’. Geen seksisme, maar Haagse humor, zegt de trainster met een lach. ‘Daar moet je niet te veel waarde aan hechten. Tegenwoordig gaan er zelfs naar uitwedstrijden bussen met supporters mee. Die jongens dragen ons een warm hart toe.’