WIJ VAN HET GOEDE DOEL

Nederland geeft gul en consequent aan het goede doel. In 2005 werd 995.127.259 euro bij elkaar gecollecteerd en gedoneerd. En nog voor de jaarrekening over 2006 is opgemaakt, weet het Centraal Bureau Fondsenwerving te melden dat vorig jaar voor het eerst de grens van één miljard is gepasseerd.

De dames van stichting De Witte Olifant uit het Rotterdamse Hilligersberg (150 vrijwilligers, aangestuurd door tien comitéleden) halen jaarlijks een ‘bedrag met vijf cijfers’ op, door in de plaatselijke Salvatorkerk twee beurzen voor de betere tweedehandskleding te organiseren. De inbrengers krijgen tweederde van de opbrengst, eenderde is voor het goede doel.

De kopers? Geen mensen van driehoog-achter en ook geen allochtonen, zegt comitélid Leny van Doorn (in het midden met oranje sjaal), maar buurtbewoners van de betere stand die voor een leuke prijs op zoek zijn naar een extra jurk of kostuum.

En wie profiteren van de liefdadigheid van De Witte Olifant? Soms kinderen in Kenia, soms blinden die een hond nodig hebben, dan weer een Rotterdamse oma die in haar kelder drugsverslaafden helpt en hard toe is aan nieuwe vloerbedekking.