WIJ TASK FORCE URUZGAN

Landmacht, luchtmacht, marine, marechaussee – alle Nederlandse krijgsmachtonderdelen doen mee aan ‘Task Force Uruzgan’, de internationale troepenmacht die de stabiliteit en veiligheid in Afghanistan probeert te bevorderen.

Sinds de start van de missie in juli 2006 zijn circa 5.500 Nederlandse militairen uitgezonden. Een gemiddelde uitzending duurt vier maanden. Tussen twee uitzendingen zit minimaal een jaar, tenzij een militair zelf eerder weer op uitzending wil.

Majoor Robert de Jong (voorste rij, helemaal links) is al twee keer vier maanden in Uruzgan geweest. Een uitzending is niet zonder gevaar, beseft hij. Maar risico’s horen bij zijn vak: ‘En thuis kan je ook van de trap vallen.’

Politiek Den Haag worstelde dit najaar lange tijd met de vraag of de missie in Afghanistan moest worden verlengd. De Jong twijfelt niet over het nut van voortzetting: ‘Dit is het waard. In 2004 hebben we in Pol-E-Khomri een betonfabriek opgezet. Daar zijn nu 150 locals aan het werk. Zo’n opbouwmissie gaat met kleine stapjes. Maar vele kleintjes maken ook één grote.’