WIJ RITA VERDONK

Als minister van Vreemdelingenzaken en Integratie was Maria Cornelia Frederika Verdonk voor veel kiezers een toonbeeld van daadkracht. Haar kordate houding leverde de nummer twee van de VVD 620.555 voorkeursstemmen op bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen.

Bij de bestuurders van de VVD was Rita Verdonk minder populair. Na een reeks van aanvaringen met fractievoorzitter Rutte zette de partijleiding haar voor het blok: haar Kamerzetel opgeven, of haar lidmaatschap van de VVD.

Half oktober koos Verdonk voor het laatste. Ze ging verder als de eenmansfractie Lid Verdonk en richtte de politieke beweging Trots op Nederland op. Want: ‘De bestuurselite van Nederland heeft haar kansen gehad. Het is de hoogste tijd voor een nieuwe aanpak.’

In de vergaderzaal verhuisde Verdonk van het VVD-schandaal naar een plek tussen CDA’ers.

Ook kreeg ze een eigen werkkamer in het Kamergebouw. Daar zetelt de eenmansfractie nu met secretaresse Ada Engels (rechts op de foto).