WIJ MUZIKANTEN

Sommigen beweren dat saxofonist Benjamin Herman (geheel links) met zijn muzikanten van de band New Cool Collective er voor heeft gezorgd dat jazz weer een jong publiek aanspreekt. Maar bandleider Benjamin weerspreekt dat:

‘Wij zijn geen missionarissen.’

Het plezier waarmee hij met zijn groep speelt, heeft zeker voor nieuw elan gezorgd. ‘Wij keten veel. Dat kan als je zo lang met elkaar speelt. Dat is heel vertrouwd. Je weet dat je als groep nooit slecht musiceert. De kern van het collectief bestaat uit acht man, en wij spelen al samen sinds 1993. Volgens mij zijn wij de langst bestaande grote band van Nederland. Op de foto staan we hier in de big band-opstelling, met zijn negentienen.’

New Cool Collective is uit het plezier van samenspelen ontstaan, zegt Herman. ‘Wij laten veel ontstaan, wij volgen onze oren, wij zijn een Do It Yourself-band, erg democratisch. Vandaar dat we onszelf ook een collectief noemen.’

Vanaf januari maakt de big band een theatertournee om de Disney-filmklassieker Jungle Book van een soundtrack te voorzien.