WIJ CHINAGIRLS

Elke dinsdagmiddag komen ze bij elkaar, de vijf vrouwen van de gezelligheidsclub voor Chinese ouderen. Vast ontmoetingspunt is buurthuis ’t Steiger in Katendrecht, een van de achterstandswijken in Rotterdam-Zuid. De vriendinnen drinken thee, eten een kop soep en kletsen de middag vol. In het Chinees, uiteraard, want al wonen ze soms al veertig jaar in Rotterdam, Nederlands hebben ze nooit leren spreken. ‘Ze zijn nooit naar school geweest’, zegt Ngor Tang, sociaal cultureel werkster bij de stichting Welzijn Feyenoord. ‘Hun mannen werkten in een Chinees restaurant en zij zaten thuis met de kinderen.’

Het buurthuis is ook begonnen met cursussen tai chi, de Chinese bewegingsoefeningen.

Traag met de armen zwaaiend lopen de deelnemers regelmatig door de wijk. En niet alleen Chinezen doen mee – de spirituele bewegingsleer wint aan populariteit onder de autochtone buurtbewoners.