Voetbaltoppers volgen elkaar op

De vorig weekeinde afgelaste voetbalwedstrijden Ajax-PSV en Feyenoord-AZ zijn door de KNVB vastgesteld op woensdag 30 januari. De aftrap bij beide duels is 20.45 uur. Voor de vier clubs heeft de nieuwe speeldatum tot gevolg dat ze twee topduels in één week spelen. Ajax ontmoet Feyenoord in de Arena op zondag 3 februari, vier dagen na het thuisduel tegen PSV. Zaterdag 2 februari is AZ-PSV.

De burgemeesters Cohen (Amsterdam) en Opstelten (Rotterdam) besloten door aangekondigde politie-acties om beide duels vorig weekeinde niet door te laten gaan. Volgens manager competitiezaken Bert van Oostveen was 30 januari de enige serieuze optie als speeldatum. „Er zijn veel redenen te bedenken om dit soort wedstrijden in het weekeinde te willen spelen. Het was echter onmogelijk om beide duels binnen het huidige programma nog op een zaterdag of zondag in te plannen. Naar omstandigheden was dit de beste oplossing.”

Het niet doorgaan van de twee duels leidde tot veel ophef. Henk Kesler, directeur van de KNVB, reageerde woedend op de aangekondigde acties van de politiebonden ACP en ANPV wegens de vastgelopen CAO-onderhandelingen. „Ik zou de verantwoordelijke minister Ter Horst willen adviseren deze verwende kerels van de politie geen cent extra te geven”, zei Kesler onder meer. Uiteindelijk maakte hij, na twee dagen en onder druk, zijn excuses. (ANP)