Televisie Voorkeur

The Pogues in de kerst-popspecial TOTP2. BBC2, 20.45u. Nederland, Varsseveld, 1997 Shane MacGowan, ex zanger van The Pogues © Joyce van Belkom

actualiteiten

EénVandaag. Bij de aanslag in Uruzgan die de Nederlandse soldaat Timo Smeehuijzen het leven kostte stierven ook negen Afghaanse kinderen. De soldaat had kort ervoor nog met de kinderen gespeeld en ze op de foto gezet. De ouders van Timo Smeehuijzen richtten zich met een videoboodschap tot de ouders van de omgekomen kinderen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Special over de opvang en verzorging van drugsverslaafden uit de Randstad in Beilen, Drenthe. Er worden drie verslaafden geportretteerd. Ned.2, 22.15-22.45u.

informatief

Terug. Vierdelige documentaireserie over uitgeprocedeerde asielzoekers die terugkeren naar het land van herkomst. In dit deel staan het Vietnamese gezin Truong en de Russische Anastasia centraal. Ned.2, 16.05-17.00u.

Door de ogen van... Cleo Campert, fotografe en dochter van schrijver Remco Campert, bezocht voor de Stichting Care Foundation Gambia. Ze ontmoette Ineke de Rijk, die in de bush met giften van sponsors en organisaties een groot ziekenhuis bouwde. Ned.2, 17.00-17.25u.

MuseumGasten. Voormalig minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking en tv-presentator Humberto Tan bezoeken het Afrika Museum in Berg en Dal. Ned.2, 17.25-17.45u.

Nieuw in Nederland. Aanwinsten van musea. Acht zilveren kandelaars in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ned.2, 17.45-18.00u.

Vroege vogels. Over bomen voorzien van een apparaatje dat de groei meet. Ook over de aanleg van natuur ter compensatie van Vinex-locaties, bijvoorbeeld in het uiterwaardenlandschap van de IJssel. En aandacht voor de maretak ofwel mistletoe, en voor de afname van het aantal biologische boeren. Ned. 2, 18.00-18.30u.

Blauw Bloed. Wie is koningin Paola? De echtgenote van koning Albert is ook in België een grote onbekende. Een portret van Paola die dit jaar haar 70ste verjaardag vierde. Ned.2, 19.35-20.20u.

Verre verwanten. Een speurtocht naar de stamboom van tv-presentatoren Sylvana Simons (Dancing with the Stars) en Dolores Leeuwin (Klokhuis). Ze zijn zijn van Surinaamse afkomst en familie van elkaar. Ned.2, 20.15-21.00u.

In de ban van het ding. Linda Hakeboom, Erwin van der Zande en David Lemereis op zoek naar nieuwe dingen en ontwikkelingen. Linda reist naar Beijing, David bekijkt de passie van virtuele piloten en Erwin verhuist en sluit zijn moderne leven opnieuw aan. Ned.3, 20.30-21.15u.

Return to sender. Op Sri Lanka bezoekt Katja Schuurman vluchtelingen en voormalige kindsoldaten. Ned. 3, 21.45-22.35u.

praatprogramma

Spraakmakers. Arie Boomsma in gesprek met schrijver Willem Jan Otten. Het Gesprek, 20.00-21.00u.

drama

Wallander: Mastermind. Iemand heeft geïnfiltreerd in het politiestation van Ystad. Ondertussen probeert Kurt Wallander een verband te vinden tussen de verdwijning van de dochter van zijn collega Martison en een vrouw die is vermoord. Ned.2, 22.45-00.25u.

Ernstige Delicten. Bij een museumroof worden twee bewakers gedood. En iemand heeft vitaminepillen geïnjecteerd met een dodelijk gif. De afdeling Ernstige Delicten van hoofdinspecteur Mark Verlaat onderzoekt deze zaken. Ned.1, 23.55-00.45u.

amusement

Dit was het nieuws compilatie. Hoogtepunten uit de afgelopen serie. Gasten o.a.: Jeroen van Inkel, Ahmed Aboutaleb, Cesar Zuiderwijk, Maryam Hassouni en Saskia Noort en panelleden Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal. Ned.1, 21.25-22.10u.

Raymann is laat. Met voetballer Giovanni van Bronckhorst en topkok Ramon Beuk. Anouk brengt het nummer Good God. Ned.1, 22.10-22.55u.

TOTP2. Kerstspecial met o.a. Slade, The Pogues en Kirsty MacColl, Roy Wood, Mud, Aled Jones, Elton John, The Wombles, Jona Lewie en Paul McCartney. BBC2, 20.45-22.25u.

sport

NOS Studio Sport. Met Engels voetbal. Zwemmen: het EK korte baan in Amsterdam. Veldrijden in Huijbergen. Volleybal: het competitieduel tussen Orion – Dynamo. Ned.1, 23.00-23.50u.